Linkovi

Miroslav Lajček: 21. maj nije kraj istorije Crne Gore


Predstavnici bloka za zajedničku državu, koji su juče napustili Republičku referendumsku komisiju, nakon dolaska izaslanika EU Miroslava Lajčaka u Podgoricu, danas su učestvovali u njenom radu. Lajčak je danas u Podgorici razgovarao sa čelnicima oba referendumska bloka.

„Konkretan rezultatat današnjih razgovora sa Predragom Bulatovićem je da RRK danas nastavlja rad i da se u nju vraćaju predstavnici bloka za Državnu zajednicu", kazao je Lajčak.

„Prenio sam mojim partnerima da smo zabrinuti atmosferom i da ide previše u pravcu konfrontacije i da to nije dobro“, kazao je Lačak koji je obje strane zamolio da se više bave konstuktivnom kampanjom ponavljajući da 21. maja nije kraj istorije Crne Gore.

Lider Socijalistričke narodne partije Predrag Bulatović ukazao je u razgovoru sa evropskim izaslanikom Miroslavom Lajčakom, da je vlast brutalnim hapšenjima pokušala da podigne tenzije, stvori strah i neregularne uslove za referendumski proces. Bulatović je od Lajčaka zatražio da Evropska unija utiče da se zaustavi dalje nasilje vlasti, koje se očituje kroz politička hapšenja.

Crnogorski premijer Milo Đukanović rekao je Lajčaku da je spreman za punu političku fleksibilnost u referendumskom procesu, do granice koja ne ugrožava pravni poredak Crne Gore. Inače, Đukanović je ponovio da niko ne može biti iznad zakona, pa tako ni članovi njegove stranke kojima se nakon tajnog snimka sprema suđenje.

U Skupštini Crne Gore održana je sjednica Republičke referendumske komisije nakon što su se u to tijelo vratili predstavnici bloka za Državnu zajednicu.
A rezultati najnovijeg istraživanja Agencije Damar govore da bi crnogorsku nezavisnost na predstojećem referendumu podržalo 55,9 odsto anketiranih građana, dok bi se protiv izjasnilo 44,1 odsto.


XS
SM
MD
LG