Linkovi

Divajn: Predsednik Buš ne želi da Kosovo bude etnički očišćeno


Spoljnopolitički savetnik kongresmena Trenta Frenksa, koji je jedan od vodećih članova srpskog kokusa u američkom Kongresu, Melodi Divajn (Melody Divine) - nedavno je boravila na Kosovu. Ona smatra da bi predlog Beograda o “suštinskoj autnomiji” za Kosovo mogao da bude prihvatljiv za Vašington i dodaje da će ”SAD biti nepristrasne i saradjivati sa obe strane - srpskom i albanskom, kao što je to potvrdio i podskretar Nikolas Berns“

GLAS AMERIKE: Šta kongresmen Trent Frenks i srpski kokus čine da bi uticali na Kongres i administraciju?

DIVAJN: Mi nastojimo da obavestimo članove Kongresa i druge o situaciji na Balkanu, posebno u Srbiji i Crnoj Gori, na Kosovu i u Bosni i Hercegovini i da održimo njihovu zainteresovanost. Mi smo, na primer, pre mesec dana održali pretres u Kongresu o situaciji na Kosovu sa posebnim naglaskom na pravima manjina, bezbednosti, slobodi kretanja i sličnom. Pokušavamo da steknemo podršku za naše stavove o tim pitanjima u Kongresu i šire, u medjunarodnoj zajednici.

GLAS AMERIKE: Kakav ste uspeh do sada postigli?

DIVAJN: Ostvarili smo delimičan uspeh. Mada su SAD sada uglavnom zainteresovane za Irak, Avganistan i Iran, mislim da je od presudne važnosti da SAD ne napuste balkanski region gde je potrebna naša pomć. Znam da predsednik Buš i državni sekretar Kondaliza Rajs ne žele da Kosovo bude etnički očišćeno od bilo koje grupe, uključujući Srbe.

GLAS AMERIKE: Na osnovu vaše nedavne posete Kosovu, kako biste procenili situaciju u toj pokrajini?

DIVAJN: Nekoliko puta sam boravila na Kosovu i veoma sam zabrinuta. Tokom nedavne posete posebno sam primetila veoma ograničenu slobodu kretanja Srba i pripadnika drugih manjina; mogućnosti zaposlenja veoma su slabe i za Srbe i za Albance. Ne želimo da na Kosovu mogućnost zaposlenja Albancima i drugima nude samo kriminalne organizacije. Kao rezulatat takve situacije imate veliki stepen korupcije i krijumčarenje čemu bi trebalo stati na kraj.

GLAS AMERIKE: Kakvo je opšte raspoloženje u Kongresu prema budućem statusu Kosova?

DIVAJN: Mislim da u Kongresu nemate neki jedinstven stav o tom pitanju, već razna gledišta. Medjutim, izražava se velika zabrinutost da Kosovo ne bude etnički očiščeno, posebno u pogledu Srba i Roma. Izražava se velika zabrinutost i u pogledu zaštite istorijskih i verskih spomenika i zdanja. Drugim rečima, Kongres, uopšteno govoreći, želi da prava manjina, kao i versko i kulturno nasledje, budu zaštičeni i da se ekonomija poboljša.

GLAS AMERIKE: Po vašem mišljenju, da li je i kakvom rešenju naklonjena administracija u pogledu budućeg statusa Kosova?

DIVAJN: Razni političari daju različite izjave, ali predsendik Buš i državni sekretar Rajs žele da podstaknu postizanje pravičnog rešenja. Kao pravnica sam i sama učestvovala u nizu pregovora, i verujem u direktne razgovore i rešavanje spornih pitanja izmedju dve strane. Medjutim, treba imati na umu da SAD uvažavaju medjunarodno pravo i državni suverenitet.

GLAS AMERIKE: Da li vidite mogućnost da medjunarodna zajednica nametne rešenje za Kosovo?

DIVAJN: Ne verujem da bi to bilo dobro rešenje. Svi pregovori koji se završe oduševljenjem jedna strane i nezadovoljstvom druge -- ne nude dobru soluciju. Slažem se sa izjavom ruskog ministra inostranih poslova Sergeja Lavrova da treba biti veoma oprezan u vezi sa kosovskim pregovorima jer je reč o složenoj odluci koja bi mogla da ima dalekosežne psoledice za čitav region.

XS
SM
MD
LG