Linkovi

Jezik - sredstvo komunikacije


Jezik je naravno sredstvo komunikacije, ali kada je reč o jeziku kao organu, priča se menja iz osnova. Još pre 30 godina naučnici su otkrili da je ljudski jezik izvanredan priključak za prenošenje signala u mozak, zahvaljujući velikoj gustini senzora osetljivih na dodir.

Na primer, osobe koje su izgubile osećaj za ravnotežu, mogu da ga obnove uz pomoć elektroda postavljenih na jeziku. Grupa istraživača u Institutu za ljudsko i mašinsko procesovanje informacija, na Floridi, eksperimentiše sa senzorima koji bi roniocima i pilotima preko jezika prenosili informacije o okolnom terenu, odnosno položaju u prostoru, kada se nadju u potpunom mraku.

U tu svrhu ronioci bi na jeziku nosili usku plastičnu traku sa 144 mikroelektroda. Umesto da svaki čas bacaju pogled na kompas ili da stalno u ruci drže sonar, informacije od tih uredjaja primali bi preko jezika. Tokom eksperimenata, ljudi sa pokrivenim očima uspevali su da pronadju vrata, da uočavaju druge ljude kada su prolazili ispred njih, pa čak i da hvataju bačene lopte.

Učesnici eksperimenta kažuu da su na jeziku mogli jasno da osete obrise objekata prema kojima bi okrenuli glavu. Na taj način ruke su im bile potpuno oslobodjene za druge poslove.

Oči pilota savremenih ratnih aviona takodje su preopterećene mnoštvom informacija koje moraju da registruju preko raznih instrumenata u pilotskoj kabini. Naučnici sada pokušavaju da neke od tih informacija takodje preusmere preko jezika.

XS
SM
MD
LG