Linkovi

U Vašingtonu dogovoreno proširenje ovlašćenja MMF-a


Na zasedanju Medjunarodnog monetarnog fonda u Vašingtonu, proteklog vikenda, članice su podržale inicijativu za usvajanje reformi kojima bi ta finansijska institucija dobila veća ovlašćenja u suočavanju sa globalnim ekonomskim i finansijskim problemima.

Apel da se prošire ovlašćenja MMF-a potiče iz nezadovoljstva neuspehom da se spreči rastuća trgovinska i finansijska neravnoteža koja opterećuje globalnu ekonomiju. U srži te neravnoteže je veliki trgovinski deficit SAD sa Kinom. Piter Kinen je profesor ekonomije na univerzitetu Prinston, i jedan od vodećih stručnjaka za globalne finansije.

«Upravo zato što mnogi ljudi veruju da bi ta neravnoteža mogla da dovede do krize, to bi stvarno moglo i da se desi. Mnoge zemlje bi tada mogle da pokušaju da se oslobode svojih dolarskih rezervi,» kaže Kinen.

Da bi se zadržalo poverenje u dolar i sprečio, kako MMF strahuje, nekontrolisani pad njegove vrednosti, fond je predložio da bude u mnogo većoj meri angažovan u rešavanju važnih pitanja, na primer u pokušaju da se Kina ubedi da postepeno podiže vrednost svoje valute u odnosu na dolar. Bil Klajn je istraživač u vašingtonskom Institutu za medjunarodnu ekonomiju.

«Konflikt oko niske vrednosti kineske valute je sve izraženiji. Potreban nam je pošten posrednik koji bi rekao SAD da se oslobode svog fiskalnog deficita, a Kini i drugim azijskim zemljama da dozvole da vrednost njihovih valuta poraste.»

Direktor MMF-a, Španac Rodrigo de Rato, dobio je na zasedanju u Vašingtonu podršku za svoj plan da Fond bude u većoj meri angažovan u posredovanju u ekonomskim sporovima. On takodje želi da Kina ima više uticaja u MMF-u. Piter Kinen smatra da je to razumna zamena za pritisak na Peking da poveća vrednost svoje vlaute.

«Mislim da Kinezi to veoma ozbiljno shvataju. Oni kažu - ako želite da sprovedemo veće promene i da prihvatimo mišljenje svetske javnosti, potrebno je i da imamo veći uticaj na njene stavove,» kaže Kinen.

Program reformi će biti razmatran narednih nekoliko meseci, a njegovo prihvatanje se ne očekuje pre septembra.

XS
SM
MD
LG