Linkovi

Buš ohrabrio nove političke lidere Iraka


Nakon što su irački lideri četiri mjeseca poslije izbora uspjeli da se dogovore da novi premijer bude šiitski lider Džavad Al Maliki, predsjednik Buš je u utorak rekao kako je formiranje nove vlade u Iraku važan korak, koji će Ameriku učiniti bezbjednijom.

Predsjednik Buš je rekao da novo iračko rukovodstvo reflektuje etničku raznolikost i volju iračkog naroda koji je odlučio da uprkos nasilju izađe na izbore u decembru. Kompromis koji su irački lideri postigli predviđa još jedan mandat kurdskog lidera Džalala Talabanija i naimenovanje sunita Mahmouda al-Mašhadanija na mjesto predsjednika paralamenta. Mandatar, Džavad al-Maliki, sada ima 30 dana da formira novi kabinet. Predsjednik Buš je rekao da je telefonom razgovarao sa svom trojicom lidera, da im je čestitao na hrabrosti i ohrabrio ih da stanu odlučno uz svoj narod.

«Podsjetio sam ih da je narod glasao i izrazio želju za demokratijom i jedinstvom, te da je sada vrijeme da počnu da vode svoju zemlju."

Buš kaže da trojica lidera imaju veliku odgovornost za obnovu infrastrukture, bezbjednost i ekonomski oporavak Iraka. Političkim kompromisom, prema njegovim riječima, počinje novo poglavlje u odnosima Amerike sa iračkim narodom, koji se sa predstojećim izazovima neće suočavati sam.

Predsjedniku Bušu bile su neophodne dobre vijesti iz Iraka, jer– zahvaljujući sve slabijoj podršci javnosti ratu u Iraku – nikada nije bio manje popularan. Ovomjesečno istraživanje USA Today-a i Gallup-a pokazuje kako 65 odsto Amerikanaca ne odobrava način na koji predsjednik upravlja situacijom u Iraku. Govoreći pred zvaničnicima energetskog sektora u Vašingtonu, Buš je rekao kako će nova vlada u Iraku Ameriku učiniti bezbjednijom i kako novi irački lideri razumiju cijenu koju su Amerikanci do sada platili.

Važno je da američki narod zna da trojica iračkih lidera poštuju žrtvu koju su u Iraku podnijeli naši vojnici i poreski obveznici u namjeri da im omoguće ostvarenje sna – da žive u slobodnom i ujedinjenom društvu. Slobodan Irak je u interesu SAD. Slobodan Irak je ugaoni kamen mira za buduće generacije. Slobodan Irak je takođe i težak poraz teroristima koji i dalje žele da nam nanesu zlo."

Predsjednik Buš je rekao da je Irak centralni front u ratu protiv terorizma i da je bolje boriti se protiv neprijatelja izvan granica SAD.

Nasilje u Iraku se nastavlja

U nasilju u Iraku, prema saopštenju bagdadske policije, u eksploziji bombe u utorak poginulo je najmanje dvoje ljudi u pretežno šiitskoj četvrti Sadr Siti. U eksploziji u blizini sjedišta radikalnog sveštenika Moktade Sadra, tri osobe su ranjene.

U međuvremenu, na jedan veb sajt je postavljen video snimak na kojem se navodno vidi terorista Abu Musab Zarkavi koji se zariče da će Sjedinjene Države doživeti poraz u Iraku.

XS
SM
MD
LG