Linkovi

Istorija 'Protokola sionskih mudraca' u Muzeju holokausta u Vašingtonu


Na jednoj novoj izložbi u Vašingtonu, prikazana je istorija verovatno najrasprostranjenije antisemitske propagande modernog doba – takozvanih «Protokola sionskih mudraca». Kako izveštava Ivana Kuhar, izložba takođe upozorava na lako širenje mržnje preko interneta.

Nova vašingtonska izložba pod naslovom «Opasna laž: Protokoli sionskih mudraca», prikazuje istoriju i neprekinuto nasleđe publikacije koja se koristi za širenje mržnje prema Jevrejima. Kustos izložbe, Denijel Grin, objašnjava njen historijski kontekst.

«To je falsifikat nastao u Rusiji u prvoj deceniji 20. veka. Raširio se po svetu odmah posle Boljševičke revolucije i odmah je otkriveno da je falsifikat. U svakom slučaju, to je bila korisna knjiga za naciste, a i danas ostaje kao upotrebljivo propagandno sredstvo za širenje mržnje prema Jevrejima», kaže Grin.

Ti lažni «Protokoli sionskih mudraca» se proturaju kao zapisnik sa serije od 24 tajna sastanka u Bazelu, u Švajcarskoj, gde su Jevreji i masoni, kako se tvrdi, razgovarali o svojoj navodnoj zaveri za ovladavanje svetom.

Iako je otkriveno da su falsifikat, nacistička partija je od 1919. do ’39 štampala 23 izdanja «Protokola» i uvela ih u nemačke škole radi indoktrinacije đaka.

Američki industrijalac, Henri Ford, zalagao se za «Protokole», preko svog lista «Dirborn indipendent». Njegova publikacija pod naslovom «Međunarodni Jevrejin: najistaknutiji problem sveta», zasnovana najvećim delom na «Protokolima», prodata je u više od 500 hiljada primeraka i prevedena na najmanje 16 jezika.

Denijel Grin objašnjava da zagovornicima «Protokola» uopšte ne smetaju dokazi da je knjiga falsifikovana. Ona otkriva, kako tvrde, «višu istinu».

«Oni koji brane ‘Protokole’ kažu, jeste, možete da dokažete da je ova knjiga plagijat, ali ne možete da negirate da je postojala ideja o zaveri Jevreja da dominiraju svetom», kaže Grin.

«Protokoli» i dalje kruže svetom. Nova ruska i meksička izdanja su se pojavila čak 2005. Grin kaže da je publikacija postala glavna stvar u arapskom i islamskom svetu i da se u mnogim školama o «Protokolima» uči kao o istorijskoj činjenici.

«Te knjige podržavaju vodeći naučnici i vodeći istoričari u Libanu, u Siriji, u intelektualnim centrima Bliskog istoka», kaže Grin.

Sa brzim širenjem interneta, budućnost propagande mržnje je očigledno sajberspejs, dodaje Grin. Izložba pokazuje da tipičnom pretragom preko interneta, «Protokoli» mogu da se pronađu na otprilike pola miliona sajtova.

Dodajmo da je izložba pre nekoliko dana otvorena u Memorijalnom muzeju holokausta u Vašingtonu.

XS
SM
MD
LG