Linkovi

Predsednik SAD predočio niz mera kojima pokušava da utiče na pad cena benzina


Predsednik Buš privremeno suspenduje propise o zaštiti životne sredine u vezi sa benzinom i odlaže kupovinu za nacionalne strateške rezerve u nadi da će uspeti da snizi rastuće cene benzina. O tome izveštava novinar Glasa Amerike, Skot Sterns.

Predsednik Buš kaže da dugoročno rešenje američkih energetskih potreba predstavljaju automobili koji će trošiti neko drugo pogonsko gorivo, a ne benzin. Međutim, to neće pomoći današnjim vozačima uz cenu sirove nafte veću od 75 dolara za barel i prognoze analitičara da će cene nastaviti da rastu i tokom letnjih meseci kada se u Sjedinjenim Državama najviše vozi.

Anketa «Vašington posta» i «ABC njuza» pokazuje da 70 odsto Amerikanaca kaže da im više cene benzina stvaraju finansijske nevolje. A većina okrivljuje predsednika Buša, uz 74 odsto ispitanika koji ne odobravaju način na koji on rešava ovaj problem. Zbog toga je predsednik preduzeo niz mera u nadi da će one doprineti smanjenju cena, podsećajući istovremeno Amerikance da na cene utiču i tržišne sile koje su izvan njegove kontrole.

«Ono što ljudi vide na benzinskim pumpama odslikava globalnu ekonomiju u kojoj živimo. Vidite, kada se poveća potražnja za naftom u Kini ili Indiji – dvema ekonomijama koje brzo rastu – to utiče na cenu nafte u celom svetu.»

Govoreći na skupu stručnjaka za alternativne energije u Vašingtonu, predsednik Buš je rekao da će da osigura pošten tretman potrošača.

«Amerikanci u najvećoj meri razumeju da će cena sirove nafte da se povećava i da cene rastu, ali ono što oni ne žele i neće da prihvate jesu manipulacije na tržištu, a to neću da prihvatim ni ja.»

Predsednik Buš je rekao da Sekretarijat za pravosuđe, zajedno sa sekretarom za pravosuđe, istražuje optužbe da se cene veštački povećavaju na pumpama. Opozicione demokrate se nadaju da će im koristiti nezadovoljstvo zbog visokih cena benzina i osećaju da je predsednik posebno ranjiv s obzirom da su i on i potpredsednik Ričard Čeni radili u naftnom sektoru. Senator iz države Njujork Čak Šumer kaže da predsednik ne čini dovoljno.

«Lepo je što predsednik konačno govori o cenama benzina. Ali reči nisu skupe, a benzin jeste.»

Predsednik Buš kaže da Amerikanci očekuju da naftne kompanije ulože rekordne profite u povećanje kapaciteta rafinerija ili razvoj novih tehnologija. On želi da Kongres opozove poreske olakšice naftnim kompanijama u iznosu od dve milijarde dolara u narednih deset godina i poveća poreske olakšice za potrošače koji kupuju hibridna i dizel vozila. Predseednik Buš takođe hoće da poveća domaću proizvodnju, čime je obuhvaćen i razvoj eksploatacije rezervi u arktičkom pojasu Aljaske koji neće ugroziti životnu sredinu.

XS
SM
MD
LG