Linkovi

Igor Lukšić: Referendum neće poremetiti ekonomsku stabilnost u Crne Gore


Ministar finansija Crne Gore, Igor Lukšić izjavio je gostujući u , da je zvaničnicima međunarodnih monetarnih institucija, američkog sekretarijata za finansije i pomoćniku američkog državnog seketara za ekonomska pitanja, Toniju Vejnu, prenio očekivanja da referendum o nezavisnosti neće poremetiti ekonomsku stabilnost u Crne Gore.

To je bila prilika da prezentiram činjenicu da smo tokom 2005. bilježili vrlo uspješne trendove u svim ekonomskim kretanjima, da je prvi kvartal ove godine jako dobar i da pokazuje rast u odnosu na prošlu godinu – i kada je u pitanju industrijska proizvodnja i kada je u pitanju naplata poreza i trend pada javnog duga. S druge strane, činjenica da je naša inflacija vrlo niska - u 2005. 1,8 odsto, a u prvih 3 mjeseca 0.5 odsto svjedoči o stabilnosti koju smo dostigli. Istakao sam očekivanje da da referendum o nezavisnosti neće poremetiti tu ekonomsku stabilnost koju smo dostigli. Mislim da je to pitanja važno posmatrati upravo iz tog konteksta – jer nama slijedi da kažemo i šta dalje, na koji način da reagujemo dan poslije. istakao sam spremnost vlade Crne Gore da o svim tim pitanjima od obostranog interesa razgovara sa vladom Srbije”, rekao je Lukšić ().

On je rekao da je Crna Gora uspješno realizovala sve svoje obaveze prema MMF-u i da “naredni aranžman sa MMF-om, o kojem treba da se razgovara nakon regulisanja članstva Crne Gore u toj instituciji, treba da bude okrenut podršci ekonomskoj politici u CG, jer mi od MMF-a ne pozajmljujemo sredstva s oibzirom da koristimo euro”.

“Nama predstoji da u junu sačekamo misiju MMF-a . Komunikaciju ćemo nastaviti bez obzira na – u tom trenutku - neriješen status nezavisne države sa MMFom. Mi smo u neformalnim susretima pokušali da dobijemo informaciju na koji način da se ponašamo u slučaju da za nezavisnost na referendumu glasa više od 55 odsto birača. Ono što je jako važno jeste da nas očekuje razgovor sa vladom Srbije i to je dio posla koji ćemo obaviti sasvim odgovorno i koji će nam olakšati komunikaciju sa međunarodnim finansijskim institucijama. Crna Gora je spremna za taj trenutak”, rekao je Lukšić.

Lukšić je na proteklom proljećnom zasijedanju MMF-a i Svjetske banke predvodio delegaciju Crne Gore.

XS
SM
MD
LG