Linkovi

Izložba u Britaniji o elektronskom otpadu i reciklaži mobilnih telefona


Očekuje se da bi ove godine u svetu moglo da bude u upotrebi dve milijarde mobilnih telefona, što istovremeno znači da raste broj neupotrebljivih aparata. U Britaniji je nedavno otvorena izložba posvećena problemima elektronskog otpada i reciklaže mobilnih telefona.

Mobilni telefoni koriste se u svim delovima sveta. Zahvaljujući brzom razvoju tehnologije, samo u Ujedinjenom kraljevstvu vlasnici mobilnih telefona svakoga sata zamene 1700 telefona novim modelima. Na izložbi u Londonskom muzeju nauke. pod nazivom ”Mrtvi telefoni,“ posetioci mogu da vide šta kupci i proizvodjači mogu da urade sa odbačenim telefonima.

”Tema ove izložbe su mobilni telefoni - nešto što većina nas poseduje i prema čemu imamo lični odnos. Ali izložba osvetljava šira pitanja elektronskog otpada, neke od problema koje taj otpad izaziva i neke od rešenja koje smišljaju naučnici i proizvodjači kako bi nam ponudili nove, ekološki bezbednije uredjaje.“

Šire od toga, prikazani su problemi koje stvara elektronski otpad - od kompjutera i tostera do televizora i mobilnih telefona.

”Elektronski otpad je veliki problem, kako u smislu kvantiteta proizvodnje, tako i u smislu sastava. Takav otpad sadrži mnogo različitih materijala, od kojih su neki skupoceni, a drugi otrovni. Samo u Britaniji se godišnje proizvede oko milion tona elektronskog otpada, a zbog svog kompleksnog sastava oko 90 odsto od toga završi na smetlištima.“

Proizvodjači su pod sve većim pritiskom da preuzmu odgovornost za svoje proizvode i smisle metode za reciklažu. Direktivom Evropske unije iz 2003. godine proizvodjačima je nametnuta odgovornost bezbednog odlaganja odbačenih elektronskih aparata kako bi domaćinstva mogla da ih besplatno predaju u reciklažu. Na osnovu te direktive, firme su obavezne da pokriju troškove sakupljanja i odlaganja elektronske robe, uz davanje prioriteta reciklaži elektronske opreme zbog njene potencijalne opasnosti po prirodu. Proizvodjači takvih uredjaja primorani su da obezbede metode za njihovo uništavanje na odgovarajući način.

U medjuvremenu, istraživači izmišljaju alternativne, ekološki prihvatljive, mobilne telefone. Univerzitet u Vorviku, u Engleskoj, i kompanija za proizvodnju novih materijala Pivaks, zajednički su razvili nov način za uništavanje odbačenih mobilnih telefona.

”Kućište telefona-suncokreta napravljeno je od polimera rastvorljivog u prirodi, što omogućava da u njega ugradimo seme suncokreta ili neke druge biljke. Kada telefon postane neupotrebljiv, kućište može da se skine i zakopa u zemlju. Pošto se raspadne iz njega ispada seme koje može da proklija i izraste u divni suncokret.

Ali firma Pivaks već razmišlja o sledećem koraku u proizvodnji ekološki bezbednijih elektronskih uredjaja

”Mi smo već prevazišli biološki rastvorljive telefone i sada razradjujemo telefone koji mogu potpuno da se rastvore u vreloj vodi i tako oslobode sve električne komponente. Znači, svaki plastični deo telefona biće rastvorljiv u vodi.“

U medjuvremenu, neke zemlje Evropske unije, kao što je Španija, već primenjuju direktivu o bezbednoj reciklaži elektronskog otpada, a druge, kao Britanija, počeće da je primenjuju kasnije ove godine.

XS
SM
MD
LG