Linkovi

Jelašić: Ispunjavanjem preuzetih obaveza pokazujemo da smo ozbiljna država


Predstavnici Srbije i Crne Gore razgovarali su u nedjelju uveče, na marginama ovogodišnjeg proljećnog zasijedanja međunarodnih finansijskih institucija sa direktrorom MMF-ovog odsjeka za Evropu, Majklom Deplerom. U ponedjeljak popodne najavljen je i sastanak sa prvim zamjenikom izvršnog direktora MMF-a En Kruger . Guverner NBS, Radovan Jelašić, koji na zasijedanju predvodi delegaciju Srbije rekao je u ekskluzivnom intervjuu za Glas Amerike da novi aranžman Beograda sa MMF-om zavisi, između ostalog i od revizije koju bi MMF u Srbiji trebalo da obavi tokom narednog mjeseca.

“Za tango je potrebno dvoje. Jedno je da li mi želimo novi program, a drugo da li je MMF spreman da nas podrži. Sigurno je da već sada počinje njihovo pozicioniranje, ali presudnu ulogu će imati njihova posjeta krajem maja, kada će biti prva revizija tzv. post-program monitoringa i revizija u vezi sa članom 4. Statuta MMF-a, vezano za makroekonomsku situaciju. Na osnovu toga, krajem maja - počekom juna, imaćemo jasnu sliku da li MMF želi da uđe u jedan nov aranžman. Moraćemo dati jako dobre i suštinske razloge da Srbija ima viziju, strategiju i spremnost da nastavi sa reformama koje su nam donijele značajan benefit posljednbjih nekoliko godina”, kaže Jelašić.

Jelašić kaže da je važno ispuniti obaveze u vezi sa restrukturiranjem i privatizacijom velikih preduzeća, posebno NIS-a. Kada je riječ o inflatornim kretanjima, guverner NBS kaže da će biti teško izbjeći realnost naglog poskupljenja nafte na svjetskom tržištu.

“Na određene stvari uopšte ne treba da se vadimo jer oni tačno znaju šta znači kad je barel nafte 75 dolara. Međutim, oni isto tako smatraju da je jako važno da se donesu dodatne restriktivne mjere – ne samo u monetarnoj već i fiskalnoj sferi. Sa druge strane, ostaju preuzete obaveze u odnosu na restrukturiranje velikih javnih preduzeća, prvenstveno u vezi privatizacionim savetnikom za NIS i prodajom većinskog udela u rafinerijama. To su obaveze koje je vlada preuzela. Sprovođenjem ili nesprovođenjem samo dokazujemo koliko smo ozbiljna država”, kaže Jelašić.

Guverner NBS je takođe podsjetio da je mu je Šigeo Kacu, potpredsjednik Svjetske banke koji je zadužen za Evropu i centralnu Aziju, skrenuo pažnju na značaj ubrzanja povlačenja više od 100 miliona dolara koji su za određene projekte u Srbiji odobreni prije 2005. godine, po najpovoljnijim kreditnim aranžmanima (kamatom nižom od jedan odsto, uz poček na 10 godina i otplatu u narednih deset godina.

Radovan Jelašić će danas (u ponedjeljak), poslije sastanka sa En Kruger razgovarati i sa zvaničnicima Stejt dipartmenta i sekretarijata za finansije.

XS
SM
MD
LG