Linkovi

Pravoslavni hrišćani proslavili najradosniji praznik – Vaskrs


Pravoslavni hrišćani proslavili najradosniji praznik – Vaskrs, posvećen sećanju na vaskrsnuće Isusa Hrista. U svim pravoslavnim hramovima u Srbiji i Crnoj Gori danas se služe vaskršnje liturgije.

U vaskršnjoj poslanici patrijarha Srpske pravoslavne crkve Njegove svetosti, gospodina Pavla upućen je poziv Srbima na Kosmetu da ostanu i opstanu na svojim ognjištima bez obzira na sve pretnje od ljudi zaslepljenih mržnjom.

Pozivamo i našu pravoslavnu braću i sestre i sve ljude dobre volje u Crnoj Gori da sačuvau medjusobvni mir i slogu uoči i posle predstojećeg referenduma – kaže se u poslanici srpskog patrijarha. Pravoslavnim vernicima i patrijarhu Pavlu čestitke povodom Vaskrsa uputili su najviši zvaničnici državne zajednice SCG i država članica, kao i predstavnici drugih verskih zajednica u Srbiji i Crnoj Gori.

Srbi iz severnog dela Kosovske Mitrovice obišli su danas, u martovskom nasilju 2004.godine, spaljeni hram Svetog Save u južnom, albanskom delu tog grada. Oni su na ruševinama hrama upalili sveće i ostavili uskršnja jaja. Povodom Vakrsa u svim manastirima na severu Kosova i Metohije jutros su služene liturgije. Prisutni su se pomolili za pravedno rešenje za statusa Kosova i Metohije i za povratak raseljenih Srba u Pokrajinu.

U svim hramovima Ruske pravoslavne crkve, kojih u svetu ima više od 26 hiljada, u ponoć je služena vaskršnja liturgija. Glavnu službu u Hramu Hrista Spasitelja vršio je patrijarh moskovski i cele Rusije Aleksij II. Ruski patrijarh je poželeo svim vernicima sreću, rekavši da je Uskrs praznik svečan i radostan, kada se slavi Vaskrsli Gospod i pobeda života nad smrću, dobra nad zlom. Uskršnjoj službi, u Hramu Hrista Spasitelja, prisustvovali su ruski predsednik Vladimir Putin i predsednik Vlade Mihail Fradkov.

Vaseljenski patrijarh Vartolomej I osudio je sinoć u svojoj uskršnjoj poslanici, u crkvi Svetog Djordja u Istanbulu, obesmišljavanje ljudskog života i uništavanje prirode. Vartolomej, koji medju patrijarsima autokefalnih pravoslavnih crkava važi za prvog medju jednakima, poručio je da isti fanatizam, koji je nekada pozivao na razapinjanje Hrista i danas poziva na smrt i razaranje, dok mnogi političari iz kukavičluka ne žele da preuzmu svoju odgovornost da to zaustave.

XS
SM
MD
LG