Linkovi

Buš pozvao Kongres da usvoji plan koji će smanjiti energetske troškove


Dok cena sirove nafte iznosi više od 75 dolara po barelu, predsednik Buš pozvao je Kongres da usvoji plan koji će, po njegovom mišljenju, smanjiti energetske troškove. Demokrate koriste rekodno visoke cene da, u godini izbora za Kongres, kritikuju predsednikovu energetsku politiku.

Predsednik Buš pozvao je Kongres da prihvati inicijativu u sferi energetike za koju veruje da će promeniti način na koji Amerikanci obezbedjuju energiju za svoje domove, firme i automobile.

Američki lider želi povećano finansiranje razvoja ćelija vodoničnog goriva, koje ne otpuštaju štetne gasove i mnogo su efikasnije od motora na benzin. Tim planom predvidja se i veća podrška razvoju hibridnih vozila na benzin i struju.

«Razvojem ovog i drugih izvora čiste i obnovljive energije, kao što je etanol, nastavićemo ekonomski rast, smanjenje cena goriva i zaštitu životne sredine, a smanjićemo i američku zavisnost od uvozne nafte.»

Predsednik je izložen pritisku da preduzme mere zbog visokih cena benzina, u vreme dok se suočava sa rekordnom niskim rejtingom popularnosti. Prema anketi Vašington Posta i ABC News, 70% Amerikanaca kaže da im više cene benzina zadaju finansijske probleme. Većina od njih za to krivi predsednika Buša, a 74% gradjana nezadovoljno je njegovim radom na rešavanju tog problema. Malo je verovatno da će se situacija uskoro popraviti, budući da analitičari naftne industrije predvidjaju dalji rast cena, zbog zabrinutosti u vezi sa iranskom situacijom i nasilja koje je poremetilo proizvodnju nafte u Nigeriji.

Opozicione Demokrate nadaju se da će iskoristiti nervozu birača, pa se čak trećina demokratskih kandidata za Senat ovog vikenda u toku svoje predizborne kampanje koncentrisala na visoke cene energije.

Demokrate smatraju da je to pitanje gde je Buš posebno ranjiv, s obzirom na to da je, kao i potpredsednik Čejni, nekada bio zaposlen u naftnom sektoru. U radijskom obraćanju Demokrata, senator sa Floride, Bil Nelson, napao je Bušovu administraciju zbog poreskih olakšica koje je pružila proizvodjačima nafte.

«Amerikanci su frustrirani i dosta im je milionskih olakšica za naftne kompanije dok cene benzina neprekidno skaču»

Nelson kaže da je Buš svestan problema ali da reči ne prati delima i radikalnim političkim promenama neophodnim za rešenje problema. Demokratski senator kaže da Republikanci insistiraju na pojačavanju bušenja nafte, što prema njegovim rečima ne može da reši problem u zemlji koja troši četvrtinu ukupne svetske nafte, ali poseduje svega 3% njenih rezervi.

«Jednostavno ne možemo da bušenjem pronadjemo izlaz iz problema. Moramo da preuzmemo drastičnije korake, a prvo treba da se suočimo sa moćnim interesima, uključujući i naftaški lobi».

Predsednik Buš nastavlja da promoviše svoj energetski plan na Dan planete Zemlje, posetom kalifornijskoj kompaniji koja radi na razvoju ćelija vodoničnog goriva za automobile.

XS
SM
MD
LG