Linkovi

Srbija čeka da Koštunica ispuni obećanje i Haškom sudu isporuči Mladića


U Srbiji se čeka da srpski premijer Vojislav Koštunica ispuni obećanje evropskim zvaničnicima i Haškom sudu isporuči Ratka Mladića, a najavljuje se utvrđivanje odgovornsoti ako se to ne desi.

Ministar odbrane državne zajednice Zoran Stanković izjavio je, obilazeći vojnike u Preševu, da je Vojska uradila sve što je bilo u njenoj nadležnosti povodom hapšenja i izručenje haškog optuženika Raka Mladića i sada drugi treba da odrade svoj posao. U slučaju neizručenja Mladića u predviđenom roku, moraće da se utvrdi ko je odgovoran zašto nije izvršena preuzeta obaveza, rekao je ministar Stanković u intervju za jedna beogradski list.

A ministar za državnu upravu Zoran Lončar tvrdi da će Srbija u najkraćem mogućem roku ispuniti obećanje koje je premijer Koštunica dao evropskom komesaru Oliju Renu da će pronaći, uhapsiti i isporučiti Ratka Mladića Haškom tribunalu.

Predsednica parlamentarnog Odbora za evropske integracije Ksenija Milivojević izjavila je da je izručučenje Ratka Mladića poslednja šansa za dalji nastavak pregovora o stabilizaciji i pridruživanju sa Evropskom unijom. Jedino mogu da se nadam da će premijer ispuniti svoje obećanje, rekla je Ksenija Milivojević.

I šef delegacije Evropske komisije u Srbiji i Crnoj Gori Žozep Ljoveras upozorio je da se ulazi u kritičnu fazu i da može doći do ozbiljnog poremećaja u pregovorima sa Evropskom unijom ako Beograd ne dokaže da u potpunosti sarađuje sa Haškim tribunalom i ne preduzme odlučne korake u hapšenju odbeglog generala Ratka Mladića i ostalih haških optuženika.

XS
SM
MD
LG