Linkovi

Hamas pod pritiskom od svoje iznenađujuće pobede krajem januara


Izraelski ambasador u Ujedinjenim nacijama je ovih dana doveo u vezu Palestinsku vladu koju vodi Hamas i Iran, rekavši da je to nova «osovina terora». Novinarka Glasa Amerike Sonja Pejs izveštava iz Jerusalima da su njegove reči znak pooštrene retorike i pritiska na Palestinsku vladu, naročito posle samoubilačkog bombaškog napada prošlog ponedeljka u Tel Avivu.

Hamas je pod pritiskom od svoje iznenađujuće pobede krajem januara. Izrael i Sjedinjene Države su odmah rekli da neće razgovarati sa organizacijom koju smatraju terorističkom. Ubrzo im se pridružila i Evropa i sve tri strane su prekinule svaki direktan dotok novca Palestinskoj vladi, čim je Hamas preuzeo vlast, u nadi da će taj spoljni pritisak naterati organizaciju da ublaži svoj stav, odrekne se nasilja, prizna Izrael i podrži mirovni proces. Međutim, Hamas je nastavio da prkosi, pa je čak stao u odbranu mladog bombaša povezanog sa ekstremističkom organizacijom Islamski džihad, koji je izvršio samoubilački napad u centru Tel Aviva. Umesto da osude napad, vođe Hamasa su rekle da je to bio čin samoodbrane koji je izazvala izraelska okupacija. To je razjarilo Izrael i njegov ambasador, Dan Gilerman, izdao je upozorenje koje je podelio svojim kolegama u Ujedinjenim nacijama.

«Taman oblak se nadvio nad našim regionom, koji metastazira zahvaljujući izjavama i akcijama vođa Irana, Sirije i novoizabrane vlade Palestinske uprave.»

Ambasador Gilerman je uporedio te izjave i akcije sa – kako se izrazio – «objavom rata», upozorivši da su one pretnja svima, ako svet bude mirno sedeo i ne bude učinio ništa da iskoreni ovu opasnost. Palestinski političar i mirovni pregovarač, Saeb Erekat, izjavio je za Glas Amerike da Palestinci nisu deo bilo kakve osovine.

«Mi Palestinci smo narod pod okupacijom, pod izraelskom okupacijom. Mi smo narod koji bi hteo da uspostavi mir sa Izraelom, putem pregovora i nadamo se da će Izraelci prestati da skupljaju poene i upiru prstom, jer mi nismo deo bilo kakve osovine u regionu, bez obzira da li je to Iran ili neko drugi.»

Pojedini kritičari kažu da su vođe Hamasa otežale položaj i povećale izolaciju Palestinaca, držeći se svoje tvrde linije i odlazeći u zemlje kao što je Iran, čiji predsednik neprekidno traži uništenje Izraela i nastavlja da prkosi Zapadu u vezi sa razvojem iranske nuklearne tehnologije. Međutim, kako kaže Mehdi Abdel Hadi, palestinski politički analitičar iz istraživačkog Centra «Pašia» u Jerusalimu, u igri je još nešto.

«Hamas ovo vidi kao priliku da probudi sve uspavane u regionu, odnosno islamske pokrete u Siriji, Libanu, Egiptu, Iraku, a Palestina nije izuzetak.»

Abdel Hadi izjavu ambasadora Gilermana vidi kao reakciju koja ide unazad sve do terorističkih napada 11. septembra, 2001. i dodaje da je pogrešno automatski povezivati sve islamske organizacije sa terorizmom. On ukazuje da je njihova pojava deo demokratskih promena u regionu, dok bi njihova ratobornost mogla da se shvati kao prelazna etapa.

XS
SM
MD
LG