Linkovi

Delegacije Srbije i Crne Gore razgovarale sa visokim zvaničnicima Svjetske banke


Prvog dana proljećnog zasijedanja međunarodnih finansijskih institucija – delegacije Srbije i Crne Gore razgovarale su sa funkcionerima Svjetske banke – koordinatorom te institucije za jugoistočnu Evropu, Orsalijom Kalancopulos /Orsalia Kalantzopulos/ i potpredsjednikom Svjetske banke za Evropu i centralnu Aziju, Šigeuom Kacuom /Shigeo Katsu/.

Šef srpske delegacije, guverner NBS Radovan Jelašić zadovoljan je razgovorima u Svjetskoj banci. Za Glas Amerike Jelašić kaže da je Šigeo Kacu, potpredsjednik Svjetske banke koji je zadužen za Evropu i centralnu Aziju, "još jednom izrazio želju da se povlačenje novca za određene projekte u Srbiji – ubrza, s obzirom da ima projekata gde i 75 odsto sredstava još nije povučeno".

"Gospodin Kacu nam je takođe obratio pažnju na važnost da se što prije dogovori Srbija i Crna Gora vezano za jedan nov program sa MMF-om što bi značajno povećalo kredibilitet. Katcu je, isto tako, izrazio spremnost da podrži jednom investicionom programu na kojem trenutno radi vlada republike Srbije", kaže Jelašić.

Jelašić najavljuje da će u razgovorima sa čelnicima MMF-a u nedjelju i ponedjeljak provjeriti i spremnost te međunarodne monetarne institucije da sklopi novi aranžman sa Srbijom.

Jelašić kaže da bi “novi aranžman sa MMF-om svakako bio dodatna podrška za obezbjeđivanje dodatnih sredstava Svjetske Banke, koja se - što se tiče makroekonomskih uslova – oslanja na MMF»

Guverner NBS bi u nedjelju i ponedjeljak, zajedno sa šefom crnogorske delegacije – ministrom finansija Igorom Lukšićem i predsjednikom Savjeta Centralne Banke Crne Gore, Ljubišom Krgovićem, trebalo da razgovara sa direktrorom MMF-ovog odsjeka za Evropu, Majklom Deplerom /Michael Deppler/ i prvim zamjenikom izvršnog direktora MMF-a En Kruger /Anne O. Krueger/.

Delegacija Crne Gore danas se odvojeno sastala sa čelnicima Svjetske Banke (Šigeuom Kacuom i Orsalijom Kalancopulos), koji su kako za Glas Amerike kaže ministar finansija Igor Lukšić – najavili da će u zajedničkoj misiji sa MMF-om “u junu, a najkasnije u septembru doći u Crnu Goru da da ocjenu finansijske stabilnosti crnogorskog sistema, u kontekstu sve razvijenijeg finansijskog tržišta u Crnoj Gori –u oblasti bankarstva, ali i osiguranja i hartija od vrijednosti”.

“To je bila prilika da sagovornike informišem o činjenici da se pripremamo za nezavisnost i istakao sam spremnost Vlade Crne Gore da sa vladom Srbije razgovara o svim postreferendumskim pitanjima i regulisanju članstva u međunarodnim finanasijskim instuitucijama”.

Ministar Lukšić dodaje kako Crna Gora sa Svjetskom bankom “nema otvorenih pitanja”

“Sve u svemu, ocijenjeno je da projekti koji se realizuju u Crnoj Gori – generalno – idu dobrim tempom. To su projekti koji se odnose na reformu obrazovnog sektora, penzionog i zdrastvenog osiguranja, te drugi projekti u vezi sa strukturnim prilagođavanjem koji se odnose na cjelokupan finansijski sistem”.

Na početku proljećnog zasijedanja delegacije Srbije i Crne Gore prisustvovale su sastanku konstituence kojom predsjedava Švajcarska.

XS
SM
MD
LG