Linkovi

Apelujemo na članove parlamenta BiH da razmisle o budućnosti zemlje


Na desetu godišnjicu Dejtonskog mirovnog sporazuma, američki državni sekretar Kondoliza Rajs saopštila je, ovde u Vasingtonu, liderima BiH da je neophodno revidirati i unaprediti dejtonski Ustav. Usvajanje ustavnih promena u oba doma parlamenta BiH apsolutno je na liniji zahteva SAD i EU - saglasili su se danas visoki predstavnik za BiH, Kristijan Švarc-Šiling i američki odsekretar za politička pitanja, Nikolas Berns ...

“Dejtosnski sporazum je pisan u vreme rata sa ciljem da se sukob okonča i debata preseli u političku arenu. Sada je potrebno delegirati suverenitet zemlje na njene stanovnike. Međunarodna zajednica bi - polako i pažljivo, trebalo da počne da se povlači, kako bi lokalnim liderima prepustila odlučivanje. Ovo je veliki korak napred i mi smo ohrabreni činjenicom da je potvrđivanje ustavnih promena u parlamentarnoj proceduri”, rekao je Nikolas Berns i dodao:

“Apelujemo na članove parlamenta, bez obzira na to da li je reč o Bošnjacima, Srbima ili Hrvatima da razmisle o budućnosti zemlje i promenama, koje ce omogućiti da BiH ima jednog, a ne tri predsednika - i jedinsvene institucije”.

Na pitanje, kako gleda na protivljenje jednog dela političkih lidera i katoličke Crkve, Berns je rekao da svaki put kada se na dnevnom redu nađe agenda, koja podrazumeva sveobuhvatne promene - postoji logičan otpor, ali da se bez realizacije ovog ambicioznog plana, koji podrzavaju SAD, ne može stići do bolje budućnosti.

“Moram reći da sam počeo da razgovoram sa sveštenstvom, kardinalom Puljićem, a nakratko i sa Papom - i oni podržavaju diskusiju o tome. Važno je da napravimo podelu crkvenih i državnih ovlašćenja. Ako stvarno postoji problem kršenja ljudskih prava hrišćanskog stanovništva, onda crkva treba da reaguje. Međutim, ako se govori o svakodnevnom poslu, koji važi za celu državu - onda se to odnosi na sve stanovnike i veroispovesti, a ne samo ne jedan narod ili crkvu. Mislim da smo sve bliži tom stanovistu”, nadovezao se na odogovor američkog podsektetara i Kristijan Švarc-Šiling.

Nemački diplomata takođe je naglasio neophodnost prisustva SAD u BiH, bez obzira na to što je EU preuzela na sebe najveći deo tereta stabilizacije zemlje i njene integracije u evro-atlanske strukture.

XS
SM
MD
LG