Linkovi

MMF: Izgledi svetske ekonomije već četvrtu godinu povoljni


Međunarodni monetarni fond je ovih dana izdao dopunjenu prognozu u kojoj se navodi da su pokretački faktori rast u Sjedinjenim Državama i azijskim zemljama, naročito Kini.

Uprkos skoku cena energije i šteti od serije prirodnih katastrofa, globalni rast u 2006. i dalje premašuje očekivanja. Glavni ekonomista Međunarodnog mnetarnog fonda, Ragaram Radžan, predviđa da će ukupni rast ove godine biti 4,9 odsto, što je za 0,6 odsto više od predviđanja MMF-a septembra prošle godine.

«Dve trećine ovih dopuna obuhvataju povećanja u Kini, Indiji i Rusiji, ali izgledi su se znatno poboljšali i u Japanu, a rastu očekivanja i na području eura», kaže Radžan.

Iako je potrošnja i dalje slaba, MMF kaže da će ekonomije zemalja Evropske unije ove godine da porastu za 2 odsto, što je povećanje u odnosu na 1 i po odsto prethodne godine. Stopa rasta u Indiji je i dalje vrlo jaka sa 7,3 odsto, uprkos tome što su preko potrebne reforme uslova rada i zapošljavanja. Kineska ekonomija i dalje nadmašuje druge zemlje, sa rastom od 9 i po odsto. Američka ekonomija – najveća na svetu – u 2006. će da poraste za 3,4 odsto, uz neznatno usporenje u drugom polugođu.

«Postoje opasnosti da se ova jaka centralna prognoza ne ostvari. Među njima su moguće inflatorne pojave i usporenje rasta zbog i dalje visokih i promenjljivih cena nafte, porast realnih kamatnih stopa i moguće kursne promene», kaže Radžan.

Najmanje predvidive su potencijalne posledice globalne epidemije ptičjeg gripa i neizvesnosti na Bliskom istoku. MMF ukazuje da bi cene nafte, koje su ovih dana premašile rekord od 72 dolara za barel, mogle do sredine godine da dostignu cifru od 80 dolara, ako snabdevanje bude otežano, kaže portparol Američke automobilske asocijacije, Mentil Vilijams.

«Jedna manja prirodna katastrofa, požar u rafineriji, bilo kakva nestabilnost u različitim delovima sveta, mogla bi da nas gurne preko te ivice», kaže Vilijams.

Ako se tako nešto dogodi, potrošači širom sveta će imati manje novca na raspolaganju, što bi usporilo ekonomski rast i povećalo strah od protekcionizma.
Neizvesnosti doprinosi i sve veći kineski apetit za naftu i trgovinska praksa koja je – kako tvrde pojedini analitičari – doprinela porastu američkog trgovinskog deficita sa Kinom na više od 200 milijardi dolara.

XS
SM
MD
LG