Linkovi

Negroponte: Značajano poboljšanje rada američkih obaveštajni agencija


Nacionalni direktor obaveštajnih agencija, Džon Negroponte izjavio je da je tokom prve godine na tom položaju nastojao energično da poboljša prikupljanje i analizu obaveštajnih informacija.

Položaj nacionalnog direktora uspostavljen je pre godinu dana u okviru reforme američkih obaveštajnih agencija, posle nekoliko važnih propusta. Medjutim, ima i dosta kritika da uvodjenje ovog položaja nije zaista doprinelo poboljšanju rada obaveštajnih agencija.

U jednom od retkih javnih nastupa nacionalni direktor obaveštajnih agencija, Džon Negroponte, rekao je da je njegova kancelarija ostvarila značajan napredak u poboljšanju rada američkih obaveštajni agencija. Negroponte je naveo da je poboljšana razmena informacija medju različitim agencijama kako bi se sprečilo da se ponove neki od nedavnih propusta, posebno neuspeh u otkrivanju priprema za terorističke napade 11. septembra 2001.

«U poredjenju sa situacijom pre napada 11. septembra, zaista smo ostvarili značajan napredak u razmeni informacija u okviru obaveštajnih agencija.»

Kongres je uspostavio položaj nacionalnog direktora obaveštajnih agencija pre godinu dana imajući u vidu propuste ne samo u vezi sa napadima od 11. septembra, već i one u Iraku, gde nije pronadjeno nikakvo oružje za masovno uništenje. Glavni zadatak Negropontea, koji je prvi postavljen na ovo mesto, je da koordiniše rad 15 obaveštajnih agencija SAD.

Negroponte je rekao da se ključne informacije sada dostavljaju ljudima koji treba da preduzmu akciju u vezi sa njima. On je dodao da su prikupljanje i analiza obaveštajnih podataka značajno poboljšani kako bi SAD mogle da odgovore na dve ključne pretnje - širenje oružja za masovno uništenje i terorizam.

Medjutim, kritičari tvrde da novi položaj ne rešava prave probleme obaveštajnih agencija. Leri Vilkerson, koji je bio šef kabineta bivšeg državnog sekretara Kolina Pauela, izjavio je za Glas Amerike, da će uvodjenje položaja nacionalnog direktora samo stvoriti još jedan nivo birokratije.

«Nije došlo do većih promena. Dodat je samo još jedan nivo birokratije sa direktorom Negroponteom i osobljem koje je on doveo. Mislim da to nije ono što nam je potrebno, a to je dramatična promena pokvarenog obaveštajnog aparata - posebno u Centralnoj obaveštajnoj agenciji.»

Zvaničnici su naveli da je Negroponte zatražio otvaranje hiljadu i po radnih mesta i finansijska sredstva potrebna za to. Negroponte, inače bivši američki ambasador u Iraku, brani taj zahtev tvrdeći da mu je osoblje potrebno za uspešno obavljanje njegove misije.

XS
SM
MD
LG