Linkovi

Iran sa ”obe noge na papučici za gas“ hrli nuklearnom oružju


Bušova administracija je saopštila da uočava promene u stavu nekih zemalja prema mogućim sankcijama protiv Irana posle najnovijih tvrdnji Teherana o obogaćivanju uranijuma. SAD apeluju na sve zemlje da obustave prodaju visoke tehnologije Iranu koju bi ta zemlja mogla da upotrebi za razvoj nuklearnog oružja.

Američki zvaničnici priznaju da na sastanku u Moskvi diplomate pet zemalja članica Saveta bezbednosti i predstavnici zemalja Grupe 8 nisu postigli taktički sporazum o tome kako da zaustave nuklearne ambicije Irana. Medjutim, oni ukazuju da postoji medjunarodna saglasnost da su kaznene mere neminovne posle prošlonedeljneg saopštenja Iran o obogaćivanju uranijuma i drugim koracima koji bi mogli da dovedu do usavršavanja te procedure na industrijskom nivou. Državni podsekretar Nikolas Berns, koji je bio na čelu američke delegacije na sastanku u Moskvi, izjavio je da je uočio promenu u stavu članica Saveta bezbednosti, posebno Rusije i Kine.

“Ne mogu da predvidim šta će Savet bezbednosti uraditi kroz mesec dana ali imam osećaj da su se Iranci ponovo preračunali i da je saopštenje iranskog predsednika imalo suprotan od pozitivnog efekta. Čini mi se da su Rusija i Kina istinski zabrinute zbog planova Irana. Treba tek da se vidi da li će to prerasti u konkrentu akciju Saveta bezbednosti kako bi se sačuvala njegova verodostojnost.”

Nikolas Bers je takodje rekao da će se drugog maja u Parizu ponovo sastati sa visokim zvaničnicima stalnih članica Saveta bezbednosti i Nemačke u pokušaju da se postigne sporazum o konkretnim diplomatskim koracima protiv Irana. Berns je naglasio da te zemlje ne bi smele da prodaju Iranu usavršeno oružje i takvozvnu visokotehnološku opremu za dvostruku upotrebu jer bi se time doprinelo iranskom nuklearnom programu. On je apelovao na Rusiju da stornira prodaju protivavionskih raketa tipa Tor Iranu, mada je Moskva u četvrtak saopštila da će prodaja biti obavljena.

“Nema logike da Rusija nastavi sa prodajom oružja Iranu, posebno raketa Tor. Iran je zemlja koja krši odredbe svakog medjunarodnog sporazuma o nuklearnim pitanjima koje je potpisala kako sa Medjuanarodnom agencijom za atomsku energiju tako i Savetom bezbednosti.”

Berns očekuje da će Savet bezbednosti uložiti napor idućeg meseca da usvoji obavezujuću rezoluciju kojom će biti zatraženo od Irana da obustavi obogaćivanje uranijuma i vrati se pregovorima o svom nuklearnom programu. Dok Iran tvrdi da nuklearni program razvija isključivo u mirnodopske svrhe, američki državni podsekretar za kontrolnu naoružanja i medjunarodnu bezbednosti, Robert Džozef, izjavio je da Teheran hrli ka razvoju nuklearnog oružja sa -- kako je rekao -- ”obe noge na papučici za gas.“

“Radi se o najvećoj strateškoj pretnji sa kojom smo suočeni mi, kao zemlja, i sa kojom je sučena medjuanrodna zajednica. Iran u posedu nuklearnog oružja je nešto što jednostavno ne možemo da tolerišemo jer bi kao takav predstavljao direktnu pretnju svim zemljama u regionu i svim sporazumima o neširenju nuklearnog oružja.”

Podsekretar Džozef je takodje rekao da bi naoružan nuklearnim oružjem Iran pružio agresivniju podršku terorizmu i da sva sredstva koja Americi stoje na raspolaganju -- diplomatska, ekonomska, obaveštajna i druga -- treba upotrebiti da bi se toj pretnji stalo na kraj.

XS
SM
MD
LG