Linkovi

Pregled pisanja američke štampe


Nedavni skok cena benzina demokratski kandidatima za Kongres poslužio je kao povod za kritiku Republikanaca, njihove energetske politike ali i šire od toga – pravca u kome vode zemlju, piše Njujork Tajms. Dok cene benzina u mnogim gradovima iznose više od 3 dolara po galonu, Demokrate to pitanje koriste kao metaforu za ekonomiju koja, uprkos dobrim ukupnim ciframa, u praksi donosi probleme običnim gradjanima.

A kako piše Vašington Tajms, sindikalna «Asocijacija američkih diplomata» juče je saopštila da ima probleme u pronalaženju kandidata za njenu godišnju nagradu «konstruktivnog neslaganja». Asocijacija, koja je zapravo sindikat diplomata, morala je da produži rok za dve nedelje, ali je uprkos tome dobila samo osam nominacija od više od 10,000 zaposlenih u diplomatskoj službi. Predsednik ovog udruženja, Entoni Holms kaže da problem nije u nedostatku dobrih kandidata, već u tome što ljudi ne žele da budu predloženi za tu nagradu jer brinu oko negativnih posledica. «Postoji osećaj da je preispitivanje državne politike izuzetno rizično» kaže Holms, a prenosi Vašington Tajms.

San Francisko Kronikl izveštava da je Američka agencija za kontrolu hrane i lekova, saopštila da nijedna pouzdana naučna studija ne potvrdjuje lekovitost marihuane, i opravdanost njene upotrebe u medicinske svrhe. Kako je rečeno, agencija je izdala to saopštenje kao odgovor na brojna pitanja upućena sa Kapitol Hila. 11 američkih država do sada je legalizovalo upotrebu marihuane u medicinske svrhe, ali je odlukom Vrhovnog suda prošle godine saveznoj vladi dozvoljeno da uhapsi svakoga ko koristi marihuanu, čak i u medicinske svrhe, i čak i u državama koje su legalizovale njenu upotrebu.

XS
SM
MD
LG