Linkovi

Izrael zapretio vojnom akcijom protiv Hamasa


Izrael zapretio vojnom akcijom protiv Hamasa

Izrael je zapretio vojnom akcijom protiv Hamasa , pošto je nova palestinska vlada za šefa policije postavila Džamala Abua Samhadana, koji se nalazi na izraelskoj listi najtraženijih - zbog učešća u mnogim smrtonosnim napadima na Izraelce. Zamenik ministra odbrane Zeev Boim, rekao je da imenovanje Samhadana pokazuje da Hamas formira teroristički režim. Saradnici palestinskomg predsednika Mahmuda Abasa objavili su nešto kasnije da je Abas stavio veto na Samhadanvo imenovanje.

Ubijen terorista iz Al kaide Abu Marvan al-Suri

Pakistanski ministar unutrašnjih poslova Aftab Šerpao, potvrdio je da je ekstremista koji je juče poginuo u sukobu sa vojnicima na plemenskom području duž granice sa Avganistanom, traženi terorista iz Al kaide, stručnjak za eksploziv, Saudijac Abu Marvan al-Suri. Saopšteno je da je on ubijen na kontrolnom punktu u blizini Kara, glavnog grada plemenskog okruga Badžaur, pošto je otvorio vatru na stražare i jednog od njih ubio. Veruje se da je al-Suri jedan od vđa Al kaide koji je bio meta američkog bombardovanja u januaru, u kojem je poginulo najmanje 18 civila i nekoliko pripadnika te terorističke mreže.

Dve od sedam većih političkih partija u Nepalu odbacile ponudu kralja

Dve od sedam većih političkih partija u Nepalu su odbacile ponudu kralja da vrati vlast narodu, s obrazloženjem da im ponuda ne odgovara. Lideri nepalske Kongresne partije i Kongresno-demokratske stranke, kažu da je kralj obećao jedino parlamentarne izbore, ali da oni traže da bude izabrana ustavotvorna skupština, da bi mogao da se napiše novi Ustav. Ipak, glavna koalicija sastavljena od sedam partija, koju sada podržavaju i maoistički pobunjenici, još nije izdala zvaničo saopštenje. Kralj Đanendra je inače jutros preko radija i televizije pozvao koaliciju da što pre imenuje premijera, zarekavši se da će vratiti višepartijsku demokratiju gotovo 15 meseci otkako je preuzeo apsolutnu kontrolu nad zemljom i izazvao krvavu političku krizu.

Kraljica Elizabeta proslavila 80. rođendan

Više od dvadeset hiljada ljudi je pozdravilo kraljicu Elizabetu, kada se ispred Vindzorskog zamka pojavila u roze kostimu i šeširu – na svoj 80. rođendan. Uz pratnju vojnog orekstra, masa je samoinicijativno počela da peva tradicionalnu pesmu «Happy Birthday to You», a mnogi su poklonili kraljici buket cveća. U međuvremenu, londonskim Hajd parkom je odjeknula 41 topovska salva. Tokom prenosa preko nacionalnog radija i televizije, najstariji kraljičin sn, princ Čarls, zahvalio se majci na mnoštvu divnih kvaliteta koje je ispoljavala tokom celog života isapunjenog predanim služenjem. Na završetku dana, princ je bio domaćin zvanične večere za kraljevsku porodicu. Bakingemska palata je saopštila da je kraljica Elizabeta povodom rođendana primila 37 hiljada čestitki i elektronskih poruka iz celog sveta.


XS
SM
MD
LG