Linkovi

Hu Đintao: Kina usredsređena na jačanje svoje ekonomije


Hu Đintao: Kina usredsređena na jačanje svoje ekonomije i uloge na svetskoj sceni

Kineski predsednik Hu Đintao, publici na Jelskom univerzitetu je danas rekao da je njegova zemlja i dalje usredsređena na jačanje svoje ekonomije, ali da će igrati korisnu ulogu i na svetskoj sceni. On je istakao da Sjedinjene Države i Kina moraju da postanu «partneri u konstruktivnoj saradnji». Kineski predsednik je održao govor na završetku četvorodnevne posete, tokom koje su Amerikanci pozivali na uzbunu zbog sve veće kineske dominacije u svetskoj ekonomiji. U svaom slučaju, nema izveštaja da je postignut veći napredak u pogledu ključnih političkih i ekonomskih razmimoilaženja Vašingtona i Pekinga. Ipak, posle jučerašnjeg samita u Beloj kući, obe strane su obećale da će pojačati saradnju u pogledu pitanja kao što su nuklearne ambicije Irana i Severne Koreje, kao i trgovine i ljudskih prava.

Glavni šiitski savez odlučio da nominuje svog visokog zvaničnika

Glavni šiitski savez odlučio je da nominuje svog visokog zvaničnika Džavada Al-Malikija za novog iračkog premijera, saopštili su šiitski zvaničnici u Iraku. Savez je postigao dogovor danas u Bagdadu, posle višenedeljne političke blokade formiranja vladae zbog neslaganja oko kandidata za premijera. Šiitski političari prethodno su nominovali aktuelnog premijera Ibrahima al-Džafarija, ali su se njegovoj nominaciji protivili Kurdi i Suniti, nakon čega je Džafari juče odustao od kanidature. Al-Maliki je, kao i Džafari, član partije Dava. U medjuvremenu, američki pukovnik Dejvis Grej, koji je putem satelitske veze razgovarao sa novinarima u Pentagonu, izrazio nadu da će politički napredak u Iraku oslabiti otpor pobunjenika.

Irački sud osudio na smrt čoveka odgovornog za bombaški napad

Irački sud osudio je na smrt čoveka odgovornog za bombaški napad na sedište UN-a u Bagdadu 2003. godine, saopštio je Djani Magaceni, šef kancelarije UN-a za ljudska prava u Bagdadu. On je novinarima u Ženevi rekao da je osudjeni, za koga se veruje da je član Al-Kaide iz Mosula, priznao da je primio novac da bi organizovao napad. Njegovo ime nije objavljeno. U napadu na prostorije UN-a u Bagdadu u avgustu 2003. poginulo je 22 ljudi, medju kojima i visoki komesr UN za ljudska prava, Serdjo Viera de Melo. Djani Magaceni danas je takodje izjavio da iračke vlasti ilegalno hapse hiljade ljudi, i izrazio zabrinutost da multinacionalne snage, predvodjene Sjedinjenim Državama – drže u pritvoru 14,000 ljudi – što je cifra za koju je rekao da je «previsoka».

XS
SM
MD
LG