Linkovi

Vladi Srbije ostaje deset dana da ispuni obećanje Evropskoj uniji


Vladi Srbije ostaje još deset dana da ispuni obećanje koje je premijer Vojislav Koštunica dao zvaničnicima Evropske unije da će Haškom sudu isporučiti optuženog Ratka Mladića.

Iako nema bližih informacija o akciji pronalaženja Ratka Mladića, pojedini mediji skloni su da najnovije hapšenje penzionisanog pukovnika Vojske Stanka Ristića i njegovog sina Predraga, tumače kao znak da se na to poslu ozbiljno radi. Stanko i Predrag Ristić terete se za krivično delo pomaganja učiniocu krivičnog dela, a prema rečima portparolke Drugog opštinskog suda Marine Klarić Živković privedeni su u taj sud, gde se inače već vodi postupak i protiv Jova Đoga i Saše Badnjara koji su osumnjičeni za skrivanje Ratka Mladića. Portparol Ministarstva odbrane državne zajednice Zoran Puhač izjavio je da je Stanko Ristić na lični zahtev penzionisan kao potpukovnik 31. marta prošle godine.

A predsednik nevladine organizacije Forum za bezbednost i demokratiju general Ninoslav Krstić kaže da je izvesno da pojedini delovi Vojske pomažu u skrivanju Ratka Mladića.

Pojedini pripadnici Vojske i službi bezbednosti stoje iza pokrivanja Ratka Mladića, a Vojska kao institucija ni nadležne službe nisu uporište za takvo ponašanje, kaže general Krstić.

U nedostatku zvaničnih informacija, mediji objavljuju potpuno različite scenarije. Dok jedni, pozivajući se na pouzdane izvore, tvrde da je stegnut obruč oko Ratka Mladića, drugi ističu da on neće biti uhapšen do kraja aprila kako je zvaničnicima Evropske unije obećao premijer Vojislav Koštunica.

XS
SM
MD
LG