Linkovi

Sednica iračkog parlamenta odložena za subotu


Sednica iračkog parlamenta odložena za subotu

Sednica iračkog parlamenta, zakazana za danas, odložena je za subotu nakon što je irački premijer Ibrahim al-Džafari pristao da prepusti svom šiitskom bloku odluku o tome da li on treba da nastavi da obavlja tu funkciju u novoj iračkoj vladi. Predstavnici Džafarijeve koalicije razmotriće to pitanje pre naredne sednice parlamenta. Vršilac dužnosti predsednika skupštine, Adnan Pačači izjavio je da veruje da će parlament u subotu uspeti da se dogovori o sastavu nove vlade. Pitanj al-Džafarijeve kandidature blokiralo je formiranje nove vlade zato što Suniti i Kurdi nisu bili zadovoljni njegovim radom na suzbijanju verskog nasilja.

Rusija odbacilo poziv SAD da obustavi izgradnju nuklearne elektrane u Iranu

Rusko ministarstvo spoljnih poslova odbacilo je poziv SAD da Rusija obustavi izgradnju nuklearne elektrane u Iranu. Portparol ministarstva, Mihail Kamnjin izjavio je da svaka zemlja ima pravo da sama odluči sa kim saradjuje, i na koji način. Taj komentar bio je reakcija na jučerašnji poziv američkog državnog podsekretara Nikolasa Bernsa da se prekinu sve vrste nuklearne saradnje sa Iranom. Berns je rekao da vlada u Teheranu treba da bude uskraćena za svaku tehnologiju kja bi mogla da pomogne njenom nuklearnom programu, uključujući i fabriku koju Rusija gradi blizu Bušera. Ruski šef za atomsku energiju, Sergej Kirijenko, branio je projekat u Bušeru rekavši da je rad na postrojenju vrednom 800 miliona dolara u potpunosti u skladu sa Sporazumom o neširenju nuklearnog naoružanja.

Said Sijam imenovao Abu Samhadanu za šefa nove bezbednosne službe

Palestinski ministar unutrašnjih poslova Said Sijam imenovao je Džamala Abu Samhadanu – komdandanta militantne organizacije Komiteti narodnog otpora – za šefa nove bezbednosne službe tog ministarstva. Samhadan se nalazi na izraelskoj listi traženih terorista, a njegova organizacija preuzela je odgovornost za brojne raketne napade na Izrael proteklih nedelja. Njegovo imenovanje tumači se kao pokušaj Hamasa da preuzme punu kontrolu nad palestinskim snagama bezbednsti od umerene palestinske uprave predsednika Mahmuda Abasa.


XS
SM
MD
LG