Linkovi

Medjunarodni monetarni fond objavio svoj redovni polugodišnji izveštaj


MMF sada predvidja da će svetska ekonomija rasti po stopi od 4,9 odsto ove godine, što je za 0,6 odsto više od stope predvidjene pre šest meseci. Prema ekonomistima MMF-a oko dve trećine tog porasta može se pripisati dinamičnm rastu kineske, indijske i ruske ekonomije, mada je prognoza za Japan takodje nešto bolja. Glavni ekonomista MMF-a, Raguram Radžan, kaže da bi dinamičan rast mogao da pruži vladama priliku da sprovedu reforme sa ciljem osiguranja budućeg uspeha u sve kompetitivnijoj globalnoj ekonomiji.

«Nažalost, u mnogim zemljama se čini suviše malo u tom pogledu. Nedostaju ozbiljne reforme ekonomske politike. Umesto da se suoče sa tim, političari se opredeljuju za takozvane meke ciljeve, kao što su stranci koji navodno koriste pogodnosti na nefer način ili imigranti, koji vredno rade za male nadnice.»

Medju reformama za koje se MMF zalaže su - smanjenje budžetskog i trgovinskog deficita SAD, liberalizacija tržišta radne snage u evropskim zemljama i porast domaće potrošnje i jačanje finansijskog sistema u Kini. MMF takodje ističe da, mada će cene nafte od 70 dolara po barelu, dvostruko veće nego pre dve godine, usporiti rast za sada nije verovatno da će dovesti do recesije. Kada se radi o globalnoj neravnoteži, Radžan kaže da bi azijske zemlje, koje, poput Kine, imaju veliki trgovinski suficit, trebalo da revalviraju svoje valute, dok će se zemlje sa velikim trgovinskim deficitom, poput SAD, na duži rok suočiti sa padom vrednosti svojih valuta.

Američki trgovinski deficit zahteva spoljno finansiranje u iznosu od milijardu dolara dnevno što većinom obezbedjuju strane kompanije i centralne banke nekih azijskih zemalja. Procene MMF-a su takodje optimistične u pogledu zemalja u razvoju, U izveštaju se navodi da ekonomije Meksika i Brazila, inače najveće u Latinskoj Americi, rastu po stopi od preko tri odsto, dok ekonomije zemalja podsaharske Afrike, koje su dugo bile u zastoju, sada rastu po stopi do gotovo šest odsto godišnje.

XS
SM
MD
LG