Linkovi

Na naslovnim stranicama američke štampe


Los Anđeles Tajms u tekstu o podizanju optužnice za silovanje, protiv dvojice studenata druge godine koji nastupaju i za Duke-ov koledž tim u sportu imućnijih – lacrossu, između ostalog prenosi kontadiktorne teze tužioca i advokata odbrane. Tužilac je ubijeđen da su dvojica mladića, iz izuzetno bogatigh porodica iz Njujorka i Nju Džersija, na zabavi svg sportskog kluba silovali afroameričku striptizetu, dok odbrana tvrdi da dvojica mladića – u trenutku kada se navodno silovanje dogodilo – nisu ni bila na zabavi. Odbrana kao dokaz nudi snimak sa jednog od bankomata, a i analize DNK govore u prilog odbrane. Skandal je, s obzirom na to da je žrtva crnkinja dobio i dimenziju rasne netolerancije, što je svakako dovoljan razlog da o tome opiršno pišu vodeći nacionalni dnevnici.

Na naslovnim stranicama – ne zaobilazi se ni povećanje cijena nafte i njenih derivata. U Grin Bej Gazeti iz države Viskonsin, gdje se galon benzina plaća skoro 3 dolara, čitamo šaljivi savjet lokalnog automehaničara – Dejva Šoua, koji poziva vozače da voze “na pola gasa”. Tako će, kaže Dejv – novacm koji uštede na disk-pločicama i kočionom mehanizmu, moći da plate gorivo.

Konačno, na naslovnoj stranici Sijetl Tajmsa, pored izviješataja o susretu lidera najmnogvoljudnije države Hua Đintaoa sa najbolgatijim čovjekom na svijetu – Bilom Gejtsom, među udarnim naslovima čitamo i o ultimatumu koji su Soniksi - popularni NBA tim sa sjedištem u Sijetlu još od 1967. uputili gradskoj upravi. Ili će grad pomoći u proširenju sporske Key Arene, projektu čija realizacija košta 220 miliona dolara, ili će klub, nakon isteka roka od jednog mjeseca, potražiti novo boravište. Sijetl Tajms raspravu gradskih funkcionera i uprave kluba opisuje kao problem koji je nastao pred kraj četvrte decenije uspješnog braka. Soniksi traže da grad plati više od 200 miliona dolara, dok druga strana očekuje da NBA ligaš učestvuje sa bar 40 miliona.


XS
SM
MD
LG