Linkovi

Basesku-Koštunica: Budući status Kosova u skladu sa međunarodnim pravom


Predsednik Rumunije Trajan Basesku i srpski premijer Vojislav Koštunica saglasili su se da budući status Kosova mora biti u skladu sa međunarodnim pravom.

Basesku i Koštunica smatraju da se mora pronaći pravi oblik autonomije za Kosovo, bez menjanja međunarodno priznatih granica, sporazumnim putem i saglasno evropskim vrednostima. U saopštenju iz Vlade Srbije kaže se da je u razgovorima iražen jasan zajednički stav da je za stabilnost regiona ključno da nema stvaranja novih država i da su Basesku i Koštunica ocenili da je zapadni Balkan ključ za evropsku stabilnost.

A šef Koordinacionog centra za Kosovo Sanda Rašković-Ivić izjavila je da je vreme za početak razgovora o budućem statusu te pokrajine i to prvo razmatranjem problema decentralizacije, ekonomije, položaju crkava i kulturnoj baštini. U tim razgovorima Beograd ostaje pri formuli više od autonomije, manje od nezavisnosti, a da se pitanje konačnog statusa reši kroz period od 10, 15 ili 20 godina, rekla je Sanda Rašković Ivić.

Pojedini beogradski mediji dali su poseban značaj izjavi potpredsednice Srpskog nacionalnog veća Rade Trajković koja je iznela podatak da Svetska zdravstvena organizacija zajedno sa Visokim komesarijatom za izbeglice Ujedinjenih nacija sprema projekat mogućeg iseljavanja 40.000 Srba sa Kosova. Međutim, u beogradskoj kancelariji Komesarijata rečeno da se UNHCR ne bavi iseljavanjem ljudi i da ne postoji plan za evakuaciju stanovništva.

XS
SM
MD
LG