Linkovi

SAD osuđuju Hamasovo pravdanje napada u Tel Avivu


Administracija predsednika Buša je ljutito reagovala na prividno pravdanje napada u Tel Avivu od strane Palestinske vlade pod vođstvom Hamasa, koja je opisala samoubilački napad kao legitimni odgovor na izraelsku agresiju.

U saopštenju portparola Bele kuće, Skota Meklelana, navodi se da je bombaški napad u blizini kioska sa hranom u blizini autobuske stanice, podli akt terorizma za koji nema opravdanja. Meklelan je uporedio komentare zvaničnika Hamasa sa izjavom palestinskog predsednika Mahmuda Abasa koji je osudio napad. Meklelan je takođe ukazao da Palestinska vlada koja potpiruje napade na nedužan svet ne samo da povećava nasilje protiv Izraelaca, nego može da nanese veliku štetu i palestinskom narodu i dovede do njegove izolacije.

Slično je napad komentarisao i portparol Državnog sekretarijata Šon Mekkormak, koji je ukazao da je vlada pod vođstvom Hamasa u potpunosti propustila prvu priliku da iskaže državničke kvalitete u svetlosti terorističkog napada.

«S obzirom na priliku, prvu priliku da osude teroristički čin, Hamas je odlučio da ga pravda. Sada vidimo pravu prirodu ove vlade pod vođstvom Hamasa. Ona će pre da ohrabri jednog šesnaestogodišnjaka da izađe, da se obloži eksplozivom, da izađe napolje da ubije svoje vršnjake i druge nedužne civile. Takva je to vlada.»

Portparol administracije je ponovio da Sjedinjene Države neće opštiti sa vladom koju predvodi Hamas. Portparol Državnog sekretarijata je takođe rekao da Sjedinjene Države traže razjašnjenje od zvaničnika Katara u vezi sa vešću da će ta zalivska država da obezbedi 50 miliona dolara za Palestinsku vladu. On je dodao da američki zvaničnici žele da im nadležni u Kataru, dugotrajnom regionalnom savezniku, precizno objasne ko će dobiti ta sredstva i pod kakvim uslovima.

XS
SM
MD
LG