Linkovi

Buš uskoro potpisuje plan reakcije SAD na moguću pandemiju


Predsednik Buš će, prema očekivanjima, potpisati plan državne akcije sprečavanja moguće pandemije ptičjeg gripa, ukoliko se bolest proširi i na Ameriku.

Prvi slučajevi ptičjeg gripa u Sjedinjenim Državama bi mogli da se jave tokom sledećih nekoliko nedelja sa prolećnom selidbom ptica. Priprememajući se za takvu situaciju, administracija predsednika Buša je sačinila plan kojim detaljno precizira vladin odgovor na pandemiju, koja bi mogla da odnese i blizu 2 miliona života i eventualno preoptereti sistem američkog zdravstva.

Svetska zdravstvena organizacija je saopštila da je najgori mogući scenario da 90 miliona Amerikanaca oboli, dok bi čak deset miliona moralo da bude hospitalizovano. Prošlog meseca je prvi čovek Ujedinjenih nacija, zadužen za kontrolu i praćenje ptičjeg gripa u američkom Senatu govorio o opasnostima bolesti.

”Ono što karakteriše H5N1 je da je to veoma virulentan i užasan virus. Ptičiji grip je zahvatio više od 20 zemalja tokom proteklih šest nedelja.“

Američki plan je još u fazi izrade, ali će obuhvatiti direktive o tome ko će biti prvi vakcinisan i gde bi američka valuta mogla da bude štampana ukoliko biro za štampanje ne bude mogao da obavlja taj posao.

Takodje je obuhvaćen plan za ambulantne lekarske preglede, kako bi se otkrili rani simptomi bolesti i razvoj mogućnosti da se putem interneta što više ljudi osposobi da radi od kuće i izbegne kontakt sa inficiranima. Američki naučnici još raspravljaju o tome koliko vakcina bi bilo potrebno i ko bi imao prioritet pri vakcinaciji.

Ovdašnji uzgajivači živine već su pooštrili mere biološke bezbednosti. Vlasnici živinskih farmi drastično su ograničili posete i pilići su ograšeni od drugih životinja. Predednik Buš će, prema očekivanjima, potpisati taj plan vrlo brzo.

XS
SM
MD
LG