Linkovi

Basesku za kompromis o Kosovu


U razgovorima sa zvaničnicima državne zajednice i Srbije, predsednik Rumunije Trajan Basesku izjavio je da, po pitanju rešenja statusa Kosova, Bukurešt neće menjati svoj osnovni princip u spoljnoj politici koji se zasniva na nepovredivosti državnih granica.

Basesku je u razgovoru sa predsednikom Srbije i Crne Gore Svetozarom Marovićem ponovio stav da je njegova zemlja protiv promene granica i da podržava kompromisno rešenje budućeg statusa Kosova, jer ono može garantovati dugoročnu stabilnost u regionu. Posle razgovora sa gostom iz Rumunije, srpski predsednik Boris Tadić izjavio je da dve zemlje praktično imaju «identično gledište u kojem Srbija brani svoj teritorijalni integritet i suverenitet, svoje pravo na Kosovo ali istovremeno želi da postigne kompromisno rešenje koje će biti prihvatljivo za sve strane u sporu.»

Američki ambasador u Beogradu Majkl Polt izjavio je da nema unapred određenog rešenja za Kosovo i da u pregovorima o njegovom budućem statusu akcenat treba staviti na Srbe koji žive na Kosovu, kao najvažnijem pitanju. Ono što mi kao članovi Kontakt grupe i specijalni izaslanik UN za status Kosova Marti Ahtisari želimo da vidimo jesu rešenja vezana za pitanja slobode kretanja, bezbednosti, imovinskih i drugih prava srpske i drugih manjinskih zajednica na Kosovu, rekao je ambasador Polt.

Dosadašnji direktor UNMIK-ove kancelarije za povratak Kilijan Klajnšmit izjavio je u Beogradu da će raseljena lica sa Kosova ubuduće moći da se vraćaju u mesta u koja budu želeli i da je to suština nove strategije UNMIK-a, pripremljene u poslednjih nekoliko meseci.

XS
SM
MD
LG