Linkovi

Nedelju dana nakon opštih izbora u Italiji pobednik još uvek nije potvrdjen


Više od nedelju dana nakon opštih izbora, u Italiji još uvek nije potvrdjen pobednik. Medjutim, lider koalicije levo od centra Romano Prodi, kaže da već radi na sastavu buduće italijanske vlade.

Danas je uskršnji ponedeljak i neće biti potvrde zvaničnih izbornih rezultata. Italijani još uvek ne znaju ko je pobedio ali znaju da se nadmetanje izmedju levičarske i desničarske koalicije nastavlja nesmanjenom žestinom. Nakon ogorčene izborne kampanje, nepotvrdjeni rezultati ukazuju da su ovo bili najtešnji izbori u Italiji od Drugog svetskog rata. Mada sve ukazuje na pobedu opozicionog lidera koalicije levo od centra, Romana Prodija, premijer Silvio Berluskoni odbija da prizna poraz i nije davao komentare tokom prazničnog vikenda. Bivši ministar njegove koalicije desno od centra, Roberto Kalderoli, insistira da je njegov tabor odneo pobedu sa nekih 20 hiljada glasova razlike.

Kalderoli tvrdi da postoje napravilnosti u učešću jedne od stranaka Prodijeve koalicije. Medjutim, Prodi odbacuje taj argument bivšeg ministra kao izmišljotinu i ukazuje da je došao momenat da se te stvari ostave po strani i da se započne rad za dobrobit zemlje.

”Što je duže mučenje, to je sladja pobeda,“ kaže Romano Prodi sa velikom dozom samopouzdanja. Medjutim, postojeće podele i neizvesna politička sitaucija bude ozbiljnu zabrinutost. I papa je naglasio taj problem u svojoj uksršnjoj besedi:

Neka Bog unese staloženost u ovaj trenutak u kojem se Italija nalazi, a one koji služe italijanskom narodu nek podari snagom da se zalažu za zajedničke ciljeve i opštu dobrobit, rekao je papa. U medjuvremenu, čovek koji očekuje da postane budući premijer Italije, Romano Prodi, rekao je da već radi na sastavu buduće italijanske vlade i istakao da će njen prioritet biti da se državne finansije stave pod kontrolu.

XS
SM
MD
LG