Linkovi

Stav Crne Gore i njenih državnih organa o Kosovu je jasan


Nakon što je Demokratska stranka Srbije saopštila da je deklaracija crnogorske vlade o odnosima sa Srbijom nakon referenduma marketinški potez i pozvala premijera Mila Đukanovića i ostale zvaničnike iz Crne Gore da saopšte da li su za opstanak Kosova u sastavu Srbije, u vladajućoj crnogorskoj partiji saoptili da je stav Crne Gore jasan.

Stav Crne Gore i njenih državnih organa o Kosovu je jasan i sa njime su dobro upoznati i srpski premijer Vojislav Koštunica i javnost Srbije, saopšteno je danas iz Demokratke partije socijalista.

»Taj stav je saopšten i na sastanku rukovodstava Srbije i Crne Gore koji je održan 2. novembra prošle godine na inicijativu predsjednika Državne zajednice Svetozara Marovića«, kazao je portparol DPS-a Predrag Sekulić.

On je dodao da su na sastanku rukovodstava dvije države podržani principi koje je Koštunica izložio na sjednici Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija.

Sekulić je naglasio da je zaključeno da u pregovaračkom procesu o Kosovu treba tražiti kompromis u kome neće biti nametnutih rješenja.

A Demokratska partija socijalista smatra da je inicijativa šefa poslaničke grupe Demokratske stranke u Skupštini Srbije i Crne Gore Toplice Đorđevića da parlament Državne zajednice usvoji dokument o odnosima Crne Gore i Srbije nakon referenduma razuman potez.

Šef poslaničkog kluba DPS-a Ivan Kalezić rekao je da ta stranka podržava inicijativu i da je otvorena za razgovore po tom pitanju.

I Socijaldemokratska partija ocijenila je pozitivnim inicijativu Đorđevića da parlament Državne zajednice usvoji dokument o odnosima Crne Gore i Srbije nakon referednuma.

No, šef poslaničke grupe Socijalističke narodne partije u Skupštini Srbije i Crne Gore Velimir Radojević rekao je da ne vidi cjelishodnost da parlament Državne zajednice raspravlja o odnosima Srbije i Crne Gore kada se vlade oko toga nisu dogovorile. Slično tvrde i iz Narodne stranke, dok SNS ocjenjuje da inicijativa
Đorđevića nema podršku u većinskoj Srbiji.


XS
SM
MD
LG