Linkovi

San Francisko obeležava godišnjicu jedne od najvećih prirodnih nesreća u SAD


San Francisko kakav danas poznajemo ni po čemu ne odaje utisak da je pre jednog veka polovina grada bila razorena u velikom zemljotresu i požarima koji su usledili.

Najmanje 3.000 ljudi je izgubilo život rano ujutru 18. aprila, 1906, a više od 200 hiljada osoba je ostalo bez krova nad glavom i bilo pinuđeni da se snalazi. Kako su godine prolazile, San Francisko se oporavljao, a preživeli su izgradili nove domove. U jeku priprema za obeležavanje stote godišnjice ove katastrofe, lokalni muzeji su organizovali prigodne izložbe. Jedan broj eksponata se bavi samim potresom i obnovom, dok drugi otkrivaju da je i u tako nastalom haosu bilo umetnosti.

San Francisko je pripremio i nekoliko komemorativnih svečanosti, a u jednoj će učestvovati i desetak današnjih stanovnika, koji su preživeli zemljotres. Oni će se okupiti ispred fontane, koja je pre stotinu godina bila mesto gde su preživeli mogli da razmene informacije i saznaju šta je sa njihovim porodicama i domovima. Ta mala grupa preživelih će tu, minutom ćutanja, obeležiti i tačan trenutak potresa - 5 sati i 12 ujutru. Nakon polaganja venca u znak sećanja na žrtve, oni će posetiti i jedan od malobrojnih hotela koji su preživeli zemljotres. Hotel “Sent Frensis” će na godišnjicu, za doručak, služiti istu hranu koju je služio i 1906 – palačinke i kompot od štavlja. Uoči stote godišnjice američka agencija za geologiju je objavila trodimenzionalni prikaz zemljotresa.

Koristeći najmoderniju animaciju, naučnici su prikazali kako je zemljotres za samo 90 sekundi izazvao pomeranje tla u dužini od 300 kilometara. Geofizičar Meri Lu Zobak ukazuje da je pomoću kompjutera, na taj način, utvrđeno koji su delovi San Franciska najviše stradali.

“Nadamo se da će ove informacije omogućiti javnosti da se informiše i da se stanovnici zapitaju – gde žive I gde rade.”

Zemljotres u San Francisku je imao magnitudu od 7,8 stepeni na Rihterovoj skali. Epicentar je bio oko 3 kilometra daleko od centra grada, a udari su izazvali rušenje hiljada zgrada, što bi u današnjim razmerama predstavljalo štetu od više desetina milijardi dolara.

XS
SM
MD
LG