Linkovi

Bela kuća: Bombaški napad u Tel Avivu je gnusan akt terora za koji nema opravdanja


Bela kuća je osudila smrtonosni bomaški napad Palestinca samoubice u Izraelu i upozorila na teške posledice sa kojim bi mogla da se suoči palestinska vlada na čelu sa Hamasom koji je pozdravio taj napad.

"To je gnusni akt terora za koji nema izvinjenja ili opravdanja," rekao je portparol Bele kuće, Skot Meklilen. Odgovornost za sprečavanje
terorističkih napada, kao što je bio ovaj, leži na palestinskim vlastima, dodao je on. "Uočili smo reagovanje nekoliko palestinskih
terorističkih organizacij, uključujući i Hamas, koje su branile ili čak pozdravile varvarski čin terora koji se desio u Tel Avivu. Takodje smo primili k znanju da je predsednik palestinske uprave Mahmud Abas odmah osudio taj čin," rekao je predstavnik Bele kuće.

Devet mrtvih i šezdeset ranjenih bilans bombaškog napada u Tel Avivu

Izraelski radio je javio da je deveta žrtva palestinskog napadača-samoubice preminula u bolnici u Tel Avivu. U današnjoj eksploziji pored kioska sa brzom hranom u blizini glavne autobuske stanice u Tel Avivu, koja se dovodi u vezu sa ektremističkom organizacijom Islamski džihad, ranjeno je najmanje 60 ljudi. Kiosk je takođe bio meta bombaškog napada u januaru. Lokalne televizijske stanice su emitovale video snimak ekstremiste iz Dženina na Zapadnoj obali, koji govori o napadu, dok palestinski očevici kažu da izraelske snage opkoljavaju celo područje. Izraelski premijer Ehud Olmert je rekao da Izrael odmerava na koji način da uzvrati na napad. Ministar odbrane Šaul Mofaz trebalo je večeras da se sastane sa vojnim zapovednicima. Posle jučerašnjeg saopštenja Irana da će Palestinskoj vladi da pokloni 50 miliona dolara, danas je i Katar saopštio u Dohi da izdvaja istu sumu za vladu koja je u teškoj finansijskoj krizi. To je saopšteno posle odluke Sjedinjenih Država i Evropske unije da prekinu pomoć Palestinskoj vladi sve dok se Hamas ne odrekne nasilja i ne prizna Izrael.

Pretnje neće uticati na Iran

Glavni iranski pregovarač o nuklearnim pitanjima, Ali Laridžani, zatražio je od evropskih država da pokušaju da razumeju nuklearne težnje Irana. Laridžani je istakao da pretnje neće uticati na odluku o produženju nuklearnog programa, dodavši da evropske države koje su učestvovale u razgovorima o iranskom nuklearnom programu nisu krenule putem koji bi doveo do dogovora, rekao je Laridžani, posle susreta sa političkim liderom Hamasa Halidom Mašaalom u Kuvajtu.

Okršaji u Bagdadu

U Iraku, u sunitskom delu Bagdada, došlo je do okršaja vladinih snaga i pobunjenika, a u različitim delovima grada je pronađeno 12 leševa ustreljenih vatrenim oružjem. Predsedavajući iračkog parlamenta odložio je dugo očekivanu sednicu zakonodavnog tela, jer se politički lideri nisu uspeli dogovoriti o tome ko bi trebalo da predvodi novu iračku vladu. Većinski šiiti odbacuju zahtev sunita i Kurda koji traže smenu aktuelnog premijera Ibrahima al-Džafarija i protive se sunitskim kandidatima za ministre i predsednika parlamenta.

Nastavljeno suđenje Huseinu

Danas je nastavljeno i suđenje Sadamu Huseinu za likvidaciju više od 140 iračkih šiita, koju su pokušali da ga ubiju u gradu Dudžailu. Svedoci tužilaštva - eksperti za rukopis – potvrdili su autentičnost Sadamovog potpisa na naredbi, što su advokati odbrane odmah osporili, ističući da su veštaci radnici lokalne policije i da bi trebalo angažovati nezavisne stručnjake. Suđenje će biti nastavljeno u sredu.

Cena nafte skače

Cene nafte na svetskom tržištu danas su ponovo porasle, zbog brige u vezi sa snadbijevanjem američkog tržišta i političkih problema koji bi mogli da dovedu do poremećaja izvoza nafte iz Irana i još nekih zemalja izvoznica, poput Nigerije. Barel sirove brent nafte u Londonu je dostigao rekordnih 71 dolar i 40 centi, da bi potom blago pojeftinio. Na azijskim berzama barel američke sirove nafte dostigao je – u jednom trenutku – cenu od 70 dolara.

XS
SM
MD
LG