Linkovi

Kineski predsednik Hu Đintao u prvoj zvaničnoj poseti Beloj kući


On će pokušati da umanji nezadovoljstvo koje u Sjedinjenim Državama izaziva, kako pojedini Amerikanci misle, kineska nepravedna trgovinska praksa.

Predsednik Hu će pokušati da uveri Vašington i američki narod da kineski ekonomski rast i sve veći značaj u Aziji, ne ugrožavaju interese Sjedinjenih Država. 27-ogodišnji Ja Li, stanovnica kineske prestonice, ispred jednog restorana američke brze hrane u centru Pekinga, izrazila je čuđenje što neko u Sjedinjenim Državama može da smatra Kinu opasnom.

«Mi smo i dalje zemlja u razvoju. I dalje razvijamo našu ekonomiju, dajući joj prioritet. U svakom slučaju, ne možemo da ugrozimo druge zemlje», kaže Ji. Veći broj Kineza koje smo pitali, poput ove mlade Kineskinje, kaže da ne razume nezadovoljstvo koje se javlja u Sjedinjenim Državama, pre svega zbog kineskog izvoza koji je preplavio tržište u Sjedinjenim Državama. Dotok kineske robe je prošle godine povećao američki trgovinski deficit sa Kinom na više od 200 milijardi dolara – najveći u istoriji. Pojedini Amerikanci okrivljuju tu neravnotežu za gubitak radnih mesta u Sjedinjenim Državama i mnogi optužuju kinesku vladu da održava nižu vrednost soje valute da bi povećala izvoz i smanjila uvoz američke robe.

Administracija predsednika Buša takođe smatra da deficit delimično potpiruje i to što Peking nije uspeo da suzbije nezakonito kopiranje američkih proizvoda u Kini. Američki predsednik je rekao da sa zadovoljstvom očekuje susret sa predsednikom Huom, ali je stavio kineskom lideru na znanje da se nada da je Kina spremna da uistinu preduzme akciju i smanji bojazan Sjedinjenih Država u pogledu trgovine. Međitim, kineski zvaničnici uopšte ne nagoveštavaju da će prihvatiti bilo kakve konkretne ustupke u smislu u kojem to od ove posete očekuje administracija predsedika Buša. Uoči polaska kineske delegacije iz Pekinga, o tome je govorio i zamenik kineskog ministra inostranih poslova Jang Điječi.

«Ova poseta će povećati uzajamno razumevanje i unaprediti odnose dve zemlje. Ova poseta će imati veoma važnu ulogu u tom smislu», rekao je Jang. U okviru popravljanja te slike uoči posete, u Sjedinjenim Državama je boravila delegacija poslovnih ljudi pod vođstvom potpredsednika vlade Vua Jia, koja je potpisala ugovore u vrednosti od više milijardi dolara za kupovinu aviona, softvera, automobilskih delova, poljoprivrednih proizvoda i druge robe. Vlada je prošlog petka ublažila ograničenja koja se odnose na novčane transakcije sa inostranstvom, olakšavši kompanijama i pojedincima da koriste stranu valutu za investiranje ili putovanja u inostranstvo.

Nove mere kojima Kina nastoji da ublaži nezadovoljstvo Sjedinjenih Država, donete su pošto je američki Kongres usvojio zakonske mere kojima se uvode carine i druga ograničenja na uvoz kineskih proizvoda. Juan Ženg, naučni saradnik u Institututu za američke nauke u kineskoj Akademiji društvenih nauka u Pekingu, kaže da su kineske i američke recipročne akcije u trgovini opasne za svekukupne odnose.

«To je konfrontacija koja će imati povratno dejstvo. Administracija predsednika Buša je proteklih nekoliko godina vodila razvoj kinesko-američkih odnosa i uradila je dobar posao. Trgovinski problemi mogu da se razreše pregovorima», rekao je Juan.

XS
SM
MD
LG