Linkovi

Irački ambasador u SAD Samir Sumajdaje očekuje kompromisno rešenje krize


Novi irački ambasador u SAD, Samir Sumajdaje, izjavio je u programu mreže CNN da je optimista u pogledu skorog rešenja političke krize u njegovoj zemlji.

«Prvo, postoji potpuni konsenzus da će buduća vlada biti vlada nacionalnog jedinstva. Po definiciji, to je vlada koju svi podržavaju i za čiji uspeh su svi zainteresovani. Proces njenog formiranja je svakako komplikovan, a ulozi su visoki. Pregovarači nastoje da postignu saglasnost oko kompromisa koji je na pomolu.»

Irački ambasador je rekao da će to kompromisno rešenje verovatno uključiti nekog drugog kandidata za budućeg premijera, umesto aktuelnog premijera Ibrahima al-Džafarija. Vodeća šiitska koalicija, koja posle izbora u decembru prošle godine drži najviše mesta u parlamentu imenovala je Džafarija za mandatara za sastav nove vlade, ali se sunitske i kurdske stranke protive njegovoj kandidaturi navodeći da on nije uspeo da obuzda pobunu u zemlji. Druga tema takodje vezana za Irak je javna rasprava u Sjedinjenim Državama povodom poziva šestorice penzionisanih generala sekretaru za odbranu, Donaldu Ramsfeldu, da podnese ostavku. Bil Ričardson, demokratski guverner države Nju Meksiko, rekao je u programu tv mreže CBS da podržava taj poziv.

«Moje mišljenje je da bi sekretar Ramsfeld trebalo da se povuče. Pored činjenice da je rat u Iraku loše vodjen i da je u njemo izginulo preko dve hiljade tristo Amerikanaca i Amerikanki trebalo bi da prihvatimo mišljenje generala.»

Trojica od pomenute šestorice penzionisanih generala služili su u Iraku pod sekretarom Ramsfeldom što, kako smatra guverner Ričardson, znači da imaju neposredno iskustvo o procesu odlučivanja pod njegovom upravom. Predsednik Buš je protekle nedelje potvrdio svoju podršku sekretaru Ramsfeldu, rekavši da je njegovo energično i postojano liderstvo ono što je potrebno u ovom kritičnom periodu. Republikanski senator Džordž Alen je u svom komentaru o ovom pitanju priznao da je rat u Iraku bio teži nego što se očekivalo ali je dodao da ne smatra da bi smenjivanje Ramsfelda izmenilo vojne činjenice na terenu. Alen je dodao da smatra da bi fokusiranje na jednu ličnost skrenulo pažnju sa konstruktivnijih nastojanja potrebnih za postizanje uspeha u Iraku.

XS
SM
MD
LG