Linkovi

Papa Benedikt XVI služio svoju prvu uskršnju misu na trgu Svetog Petra


Desetine hiljada vernika i turista okupilo se na prvoj uskršnjoj misi pape Benedikta XVI na trgu Svetog Petra, što se poklopilo sa papinim 79. rodjendanom. Bila je prisutna atmosfera radosti na najvažniji dan u hrišćanskom kalendaru, dan kada je Isus ustao iz mrtvih. Papa Benedikt se pojavio obučen u odori boje zlata i pozdravio masu sa oltara na stepenicama bazilike. Porodice sa decom, opatice i sveštenici i članovi vatikanske hijerarhije bili su prisutni na trgu, dok su milioni ljudi širom sveta pratili misu na televiziji. Na kraju mise, u skladu sa tradicijom, papa se obratio masi sa centralnog balkona bazilike. U njegovoj Urbi et Orbi, poruci gradu i svetu, papa je govorio o Iraku, Iranu, Bliskom istoku i Africi.

U Iraku, rekao je, neka mir nadvlada tragično nasilje koje nastavlja da nemilosrdno uzima žrtve. Papa je pozvao na globalnu saradnju u borbi protiv terorizma, pomolio se da sukobljene strane u Svetoj zemlji pronadju mir i pozvao na strpljenje i dijalog kako bi se uklonile stare i nove poteškoće.

On je pozvao medjunarodnu zajednicu, koja je ponovo potvrdila pravo Izraela na postojanje u miru, da pomogne palestinskom narodu da prevazidje stanje pritiska u kojem živi i izgradi svoju budućnost, uspostavljanjem sopstvene države. Papa je takodje posvetio svoje misli Africi, i stanovnicima Darfura, koji žive u dramatično teškoj humanitarnoj situaciji, koja više nije podnošljiva, kao i onima u afričkom regionu Velikog jezera, gde mnoge rane treba tek da budu izlečene i drugim ljudima na kontinentu koji teže pomirenju, pravdi i progresu.

«Neka sreća i radost Hristovog vaskrsenja budu sa svima vama».

Papa Benedikt XVI dao je svoj blagoslov i preneo uskršnje želje na 62 jezika.

XS
SM
MD
LG