Linkovi

Budući status Kosova postaje nova tema prepucavanja Beograda i Podgorice


Tako je savetnik srpskog premijera Aleksandar Simić kritikovao crnogorsku vlast jer, kako je rekao, nije eksplicitno stavila do znanja da se granice u regionu ne mogu menjati i da se moraju poštovati principi međunarodnog prava, rekao je Simić.

To zabrinjava, ako se ima u vidu da su u interesu stabilnosti u regionu neke druge zemlje poput Bugarske i Rumunije, krz izjave svojih zvaničnika vrlo jasno i nedvosmisleno iznele stav da bi svako menjanje granica u regionu dovelo do nestabilnosti i do nesagledivih posledica. Simić je rekao da bi Crna Gora, kao članica državne zajednice morala da bude zainteresovana za očuvanje njenog integriteta i ocenio da se iza takvog ponašanja, s obzirom na predstojeći referendum o nezavisnosti u Crnoj Gori, možda krije želja crnogorske vlasti da izađe u susret očekivanjima albanske zajednice u toj republici da podrže koncept kosmetskih Albanaca o nezavisnosti pokrajine.

I u Srbiji su, u poslednje vreme, sve prisutniji stavovi analitičara koji za razliku od vladajućih struktura imaju drugačiji pristup problemu Kosova. Tako, na primer, ekonomski analitičar Miroslav Prokopijević smatra da nezavisnost Kosova ne mora da bude nešto što će unazaditi Srbiju, jer je to oslobađanje velikog troška. Nezavisnost Kosova može imati samo loš efekat na neke nacionalne romantičare, rekao je Prokopijević i ocenio da srpska delegacija u pregovorima ne može da utiče na konačni status Kosova i da je izvesno da će to biti neka vrsta nezavisnosti.

XS
SM
MD
LG