Linkovi

«Harlej Dejvidson» otvorio prvu prodavnicu u Kini


Ljubitelji motocikala su početkom ovog meseca pohrlili u novi salon «Harlej Dejvidsona» u Pekingu, pozirajući pred kamerama – pored novopridošlih, legendarnih simbola američkog bunta i slobodnog tumaranja po otvorenom prostoru.

Zidovi prodavnice su ispunjeni dopunskim proizvodima te kompanije, delovima asortimana koji su na mnogo načina postali važni koliko i sam motocikl, o čemu govori i Dejvid Foli, izvršni direktor Kineske divizije «Harlej Dejvidsna» u Aziji.

«’Harlej Dejvidson’ je definitivno mnogo više nego mašina. To je način života i iskustva koje ide sa tim životnim stilom. To je ono zbog čega je ’Harlej Dejvidson’ privlačan. To je pored ostalog drugarstvo sa drugim motociklistima, iskustvo koje se stiče vožnjom, a sve to izgleda da je univerzalno u celom svetu», kaže Foli.

Novi salon će pomoći da se zadovolji sve veća potražnja za blistavim, snažnim motorima poznatim pod nazivom «hog». Oni su do sada u Kini mogli da se nađu isključivo na crnoj berzi. Li Dongšui je mehaničar koji se specijalizovao za «Harleje».

«Motocikli ’Harlej Dejvidson’ koje smo do sada poravljali su bili švercovani, ali sada možemo da popravljamo originalne ’Harleje’ kupljene u njihovoj prodavnici. Posao nam je do sada uglavnom bilo menjanje ulja i redovno održavanje”, kaže Li.

Moguće je da prodaja u početnoj fazi neće biti velika zbog saobraćajnih ograničenja koja važe u većini velikih gradova. Na primer u Pekingu, saobraćaj je zabranjen za motocikle na većini glavnih saobraćajnica. Ljubitelji “Harleja”, među kojima je i Pekinžanin Don Fang, smatraju da su ta ograničenja u suprotnosti sa samim duhom vlasnika “Harlej Dejvidsona”.

“Vožnja ’Harlej Dejvidsonom’ simbolizuje slobodu, sreću i ispoljavanje osećanja”, objašnjava Dong.

Prodor na kinesko tržište je bio dugoročni cilj američke kompanije, s obzirom na sve jaču ekonomiju Kine i porast kupovne moći njenih građana. Sada kada su motocikli stigli, mnogi se pitaju da li će sa “Harlejima” stići i životni stil koji ti motocikli oličavaju.

Povezani članci

XS
SM
MD
LG