Linkovi

Kineski predsednik Hu Đintao dolazi u zvaničnu posetu Sjedinjenim Državama


Kineski predsednik Hu Đintao dolazi u zvaničnu posetu Sjedinjenim Državama idućeg utorka i očekuje se da će biti suočen sa pritiskom da poveća kurs juana, što bi doprinelo smanjenju američkog tgovinskog deficita sa Kinom, koji u ovom trenutku iznosi dvesta milijardi dolara.

«Poseta Hua Đintaoa će biti interesantna i važna. On dolazi u zemlju koja ima trgovinski deficit veći od dve stotine milijardi dolara i mnogi Amerikanci sepitaju gde je ta trgovinska izjednačenost», rekao je predsednik Buš.

Američki predsednik veliki deo trgovinskog deficita Sjedinjenih Država pripisuje odbijanju Kine da poveća kurs svoje valute, juana, za koji mnogi Amerikanci veruju da daje Kinezima nezasluženu trgovinsku prednost. Istovremeno, kineske rezerve u trgovinskoj razmeni sa inostranstvom obuhvataju i 800 milijardi američkih dolara. Đing Huang, politikolog iz vašingtonskog Instituta «Brukings», kaže da bi prilagođavanje kursa smanjilo vrednost tih rezervi.

«Ukoliko Kinezi shvate da vrednost kineske valute mora da se poveća, što znači da bi vrednost naših dolara bila smanjena, onda bi Kinezi – kao što bi učunio svaki razuman narod – pokušali da prebace svoje rezerve u američkim dolarima u evre, japanske jene ili neku drugu čvrstu valutu. To bi onda izazvalo lančanu rekaciju u celoj globalnoj ekonomiji i na posletku bi svima nanelo štetu», kaže Huang.

Prema njegovoj proceni, 80 odsto kineskog ukupnog nacionalnog proizvoda je povezano sa trgovinom sa inostranstvom - u poređenju sa svega oko 20 odsto bruto nacionalnog proizvoda Sjedinjenih Država. Zbog toliko velikog oslanjanja Kineza na trgovinu s inostranstvom, Huang kaže da predsednik Hu verovatno neće zadovoljiti predsednika Buša u pogledu valute. To bi značilo povećanje cene kineske izvozne robe, što bi smanjilo potražnju i izazvalo negativne političke reakcije u Kini. S druge strane, administracija predsednika Buša mora da se bori sa negativnom reakcijom u Sjedinjenim Državama. Američki sekretar za trgovinu, Karlos Gutieres, nedavno je upozorio da neuspeh u otvaranju kineskog tržišta izaziva pozive na protekcionizam.

«Za naše kolege u Kini je važno da priznaju da su svi ovi glasovi u Sjedinjenim Državama koji traže protekcionističku politiku veoma realni», kaže Gutieres.

S obzirom da su se američko-kineski trgovinski odnosi našli između trgovinske neravnoteže kao čekića i probojne valutne revalorizacije kao nakovnja, profesor ekonomije na Kalifornijskom univerzitetu, Ving Taj Vu, sugeriše strpljenje.

«Hteli bismo da Kinezi budu fleksibilni, da vremenom povećaju vrednost svoje valute u skladu s razvojem finansijskog sektora, da bi došlo do mirnog smanjenja velikog trgovinskog deficita kakav postoji», kaže ovaj ekonomista.

Kao i prilikom njihovog prethodnog susreta u Pekingu, očekuje se da će predsednici Buš i Hu takođe da razgovaraju o autorskim pravima na intelektualno vlasništvo, bezbednosnim pitanjima – posebno o iranskim i severnokorejskim programima za proizvodnju oružja – ljudskim pravima, verskoj slobodi i Tajvanu.

XS
SM
MD
LG