Linkovi

Senator Ričard Lugar: Direktni pregovori sa Teheranom mogli bi da budu korisni


Jedan od vodećih republikanskih senatora, Ričard Lugar iz Indijane, izjavio je da bi administracija predsednika Buša trebalo da povede direktne pregovore sa iranskom vladom o njenim nuklearnim ambicijama.

Senator Ričard Lugar, inače predsedavajući senatskog odbora za spoljnopolitičke odnose, rekao je da bi direktni pregovori sa Teheranom mogli da budu korisni. U nastupu u programu tvmreže ABC, Lugar je takodje naglasio potrebu direktnih razgovora sa Rusijom i Kinom o najboljem načinu da se izvrši pritisak na Iran, pošto su obe zemlje stalne članice Saveta bezbednosti UN, koje su jasno stavile do znanja da nisu spremne da podrže sankcije Teheranu. Senator Lugar smatra da bi bilo najbolje da se pojačaju diplomatska nastojanja i da se rasprava o uvodjenju sankcija za sada ostavi po strani.

«Mislim da bi trebalo da zastanemo u tom pogledu. Retorika je bila suviše žestoka sa stalnim nastupima iranskog predsednika na televiziji. Mislim da diplomate ne postižu uspeh i da bi trebalo da pojačamo diplomatska nastojanja.»

Bušova administracija je dugo tvrdila da je najbolji način da se reši pitanje iranskog nuklearnog programa – putem multilateralne diplomatije. Vašington je podržao pregovore koje su sa vladom u Teheranu vodile tri zemlje EU - Britanija, Francuska i Nemačka, i zatražio angažovanje Medjunarodne agencije za atomsku energiju i Saveta bezbednosti UN. Jedan od uticajnih zagovornika strategije administracije je republikanski senator Mič Mekkonel, iz Kentakija. Mekkonel je objasnio svoje neslaganje sa senatorom Lugarom u programu tv mreže Foks.

“Kada je predsednik krenuo na Irak, optužili su ga da deluje unilateralno. On sada primenjuje multilateralan pristup kada se radi o Iranu, a kritičari kažu da bi trebalo da deluje unilateralno. Mislim da niko ozbiljan ne veruje da je moguće unilateralno rešenje za iransku nuklearnu krizu.“

Medjutim, stav senatora Lugara naišao je na snažnu podršku jednog od vodećih demokratskih senatora, Kristofera Doda iz države Konetikat.

«Iranci su bili veoma zainteresovani za direktne kontakte sa nama, sa ili bez Evropljana. Činjenica je da mi gotovo uopšte nemamo kontakata sa Iranom. Oni traže da pregovaramo sa njima o Iraku jer su zainteresovani za sudbinu te zemlje. To bi mogao da bude početak.»

Predsednik Buš je protekle nedelje poručio grupi studenata da je multilateralna diplomatija i dalje najbolji način za rešenje krize sa Iranom i nastojao je da umanji značaj medijskih izveštaja da je već u toku planiranje mogućih vojnih akcija protiv Teherana.

XS
SM
MD
LG