Linkovi

Srđan Đurić: Pravnim nasiljem se ne može razbiti jedna demokratska država


Specijalni izaslanik Sjedinjenih Američkih Država za Kosovo Frenk Vizner u ponedeljak bi u Beogradu trebalo da razgovara sa šefom diplomatije državne zajednice Vukom Draškovićem i srpskim premijerom Vojislavom Koštunicom.

U Beogradu je saopšteno da će Vlada Srbije Frenku Vizneru saopštiti da je Kosovo deo Srbije i da rezolucija 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija garantuje njen sverenitet i teritorijalni integritet. Povodom navoda nekih makedonskih medija da je Vizner najvišim zvaničnicima te zemlje rekao da SAD smatraju da je nezavisnost najbolje rešenje za status Kosova, portparol srpske Vlade Srđan Đurić rekao je da se do sada nikada nije dogodilo da se pravnim nasiljem razbija jedna demokratska država i da se protivno njenoj volji menjaju njene međunarodne granica.

Osim najavljenih razgovora o budućnosti Kosova, predstavnici srpske vlasti, iako su obećali da neće učestvovati u kampanji, uključili su se u javni dijalog povodom deklaracije crnogorske Vlade upućene srpskoj Vladi. Tako je srpski ministar prosvete Slobodan Vuksanović posetio studente Pravnog fakulteta u Kragujevcu koji su osnovali udruženje "Njegoš" i izjavio da crnogorska Vlada deklaracijom pokušava da studente iz te republike ubedi da glasaju za nezavisnost, tvrdeći kako se posle toga ništa neće promeniti u njihovom statusu. Crnogorski studenti će uvek biti srpska braća, rekao je ministar Vuksanović, i zatim naglasio da će oni, ukoliko Crna Gora postane nezavisna država, morati da plaćaju studije u Srbiji kao i stranci iz neke druge države.


XS
SM
MD
LG