Linkovi

Berluskoni očekuje rezultate izbora i poziva na dijalog


Italijanski premijer Silvio Berluskoni još nije spreman da prizna poraz na parlamentarnim izborima čiji zvanični rezultati još nisu objavljeni. Sporni glasovi se i dalje prebrojavaju ali to neće uticati na pobedu lidera koalicije levog centra Romana Prodija.

Premijer Silvio Berluskoni ponovo je apelovao na opozicionu levičarsku koaliciju da sklope sporazum i formiraju koalicionu vladu, kako bi se prebrodile podele u italijanskom društvu. Zvanični rezultati izbora još nisu objavljeni, nakon što se Berluskoni žalio na izborne neregularnosti. Sporni glasovi se prebrojavaju ali je ministarstvo unutrašnjih poslova u petak drastično smanjilo njihov broj, čime je postalo jasno da je pobednik izbora lider koalicije umerene levice – Romano Prodi. No, Berluskoni po svemu sudeći nije spreman da se preda.

U pismu koje je danas objavljeno u dnevniku «Korijere dela Sera», on tvrdi da, s obzirom na to kako su glasali Italijani - na izborima nema pobednika niti gubitnika. On je pozvao na sklapanje delimičnog sporazuma koji bi bio vremenski ograničen i usmeren ka ispunjavanju najvažnijih institucionalnih, ekonomskih i medjunarodnih obaveza Italije. Romano Prodi medjutim kaže da je utakmica – završena.

«Došlo je vreme da se prizna naša pobeda, i da se okonča ova komedija» rekao je Prodi. On je pozvao Berluskonija da se izvini zbog svojih tvrdnji da je došlo do izbornih prevara. Medjutim, Prodi je dodao da je njegov blok spreman da razgovara sa desnicom ako Berluskoni prizna poraz.

Italijanski premijer po svemu sudeći nije spreman da to učini sve dok se zvanično ne objave konačni rezultati izbora.

«Kao i polovina Italije, a i druga polovina takodje, ja bez daha očekujem objavljivanje rezultata», rekao je Berluskoni i dodao da takvih rezultata još nema zato što su cifre koje je objavilo Ministarstvo unutrašnjih poslova – privremene.

Većina Berluskonijevih saveznika distancirala se od tvrdnji o masovnim neregularnostima, i nije se posebno založila za ponovno brojanje glasova. Neki članovi premijerove koalicije takodje su rekli da se protive ideji «velike koalicije» izmedju levice i desnice.

XS
SM
MD
LG