Linkovi

Rod Torn: Nadamo se da će Krstić celu karijeru provesti u Netsima


Posle vrlo uspešne ruki sezone, od Nenada Krstića se ove godine očekivalo mnogo i on je ta očekivanja u najmanju ruku –opravdao. Nekadašnji centar beogradskog Partizana dobio je veću minutažu od trenera Lorensa Frenka, napravio napredak u dve najvažnije statističke kategorije – poenima i skokovima, ali što je još važnije, postao je legitimna pretnja protivničkim timovima pod oba koša.

Mnogi stručnjaci smatraju Krstića katalizatorom uspeha Netsa, jer kada on odigra dobro – Nju Džersi pobeđuje. O Krstićevim kvalitetima i dometima, Braca Đorđević je razgovarao sa trenerom Netsa, Lorensom Frenkom, prvim operativcem kluba iz Nju Džersija, Rodom Tornom, i nekadašnjim Krstićevim saigračem, sada rezervnim centrom Majamija – Alonzom Morningom.

Sva trojica sagovornika slažu se u jednom.

"Krle je izuzetan momak, ima sjajne radne navike, i ove sezone igra na vrlo visokom nivou. Na neki način, može se primetiti kako mu samoupouzdanje raste. Svi ponekad zaboravljamo da ima samo 22 godine... Pred Krletom je sjajna budućnost zbog toga što je posvećen, strastven i što daje sve od sebe da bude što bolji košarkaš", kaže Lorens Frenk, sa kojim se slaže i jedan od najboljih centara NBA lige u poslednjih 15 godina – Alonzo Morning.

On ističe da je Krstić oduvek imao sjajan osećaj za šut, i da je zahvaljujući velikom radu postao vrlo bitan deo uspešnog tima.

"Drago mi je zbog njega, on je mlad momak i mislim da ima izuzetan potencijal. Siguran sam da će nastaviti da napreduje zbog svojih radnih navika. Dok sam bio tamo, dao sam sve od sebe da mu pomognem, ali on je već došao u Ameriku kao vrlo kvalitetan igrač. Kao što znate, mnogo igrača u ovoj ligi ima talenta, ali ne rade na njemu. Jedna od stvari kod Nenada jeste da on radi i to vrlo vredno... Prosto je, ako se trudite – napredovaćete", smatra Morning.

Najzaslužniji za Krstićev dolazak u Nju Džersi, predsednik Netsa, Rod Torn, priznaje da je i sam iznenađen partijama mladog centra.

"On nije samo veoma dobar igrač, već i sjajan mladić. Potpuno je posvećen timu, daje sve od sebe na svakoj utakmici i napreduje iz dana u dan. Mnogo je poboljšao svoju igru. Prošle sezone očekivali smo da će moći da igra dva-tri minuta po utakmici, ali posle trejda u kome je otišao Morning, dobio je priliku i iskoristio je. Ove godine, posebno od All-Star pauze igra zaista veoma dobro", kaže Rod Torn.

Trener Netsa, Lorens Frenk smatra da Krstić, kao i svi igrači ima puno prostora za još veći napredak i da može još mnogo da nauči.

"On je još u procesu uklapanja u koncept timske odbrane, pokušava da shvati kako da izbegne neke sitne faulove, koje mu sviraju, što je ponekad i njegov najveći problem. Uđe u nevolju sa penalima i ispadne iz ritma... Krle još radi na usavršavanju nekih poteza ispod koša, ali on je mlad momak, posvećen je radu na sebi i to je odlična kombinacija», ističe Frenk.

Na pitanje da li očekuje da će Krstić, koji je ove godine nastupio u timu Sofmora na All-Star vikendu u Hjustonu, jednog dana biti deo glavnog događaja, mladi stručnjak kaže:

"Nadamo se da jednog dana hoće ... Mi ne odlučujemo o tome, ali ako nastavi da radi ovako vredno i sa strašću kao do sada, dovešće sebe u poziciju da igra na toj utakmici. U ovom trenutku ima nekoliko prilično dobrih centara ispred sebe, a Krle je igrač kome je tim uvek na prvom mestu i upravo zato bi bilo lepo da jednom u karijeri dobije neko individualno priznanje".

Predsednik Nju Džersija očekuje da će to priznanje Krstić dočekati u dresu Netsa.

"Naravno, mnogo nam se sviđa i verujemo da će biti jedan od oslonaca našeg tima u budućnosti. Nadamo se da će ga pre svega poslužiti zdravlje i da će celu karijeru odigrati ovde. Stvarno ga mnogo volimo, jer je sjajan momak".

Zbog košarkaškog puta, koji je počeo u Kraljevu, da bi direktno iz Partizana stigao u NBA ligu, ali i pozicije na kojoj igra, Krstića neki od saigrača, novinara i ostali poznavaoci američke košarke dosta povezuju sa Vladom Divcem. Alonzo Morning i Rod Torn vide i razlike.

"Mislim da je Vlade malo spretniji od Nenada, ali Krstić ima potencijal da dostigne taj nivo... Vlade je zaista bio sjajan, sigurno bolji dodavač od Nenada", kaže Morning, a Rod Torn analizira još opširnije:

"Vlade je imao neviđeni osećaj za asistenciju, Nenad nije tako dobar dodavač... Vlade je malo krupniji, ali što se tiče šuta, igre na postu... tu su blizu. Ja sam gledao Divca kada je imao 18 godina i mogu da kažem da je bio izuzetno talentovan, tako da Nenad treba da pređe određeni put pre nego što može da se uporedi sa Vladom. Vlade je bio veliki igrač, Nenad je vrlo dobar već sada i biće još bolji», zaključio je Rod Torn.

Kako Amerikanci vole da kažu, za Nenada Krstića samo je nebo granica.

XS
SM
MD
LG