Linkovi

Protest palestinskih policajaca protiv vlade Hamasa


Pripadnici palestinskih snaga bezbednosti, ogorčeni zbog neisplaćenih zarada, dramatičnim protestom su iskazali svoju osudu nove vlade predvodjene militantnom grupom Hamas. Medjutim, uprkos sve većoj unutrašnjoj i ekonomskoj nestabilnosti koju su izazvale medjunarodne sankcije, Hamas i dalje odbacuje zahteve da vodi umereniju politiku.

Nezadovoljni palestinski policajci upali su u vladinu zgradu i blokirali puteve u pojasu Gaze, zahtevajući da palestinska uprava, predvodjena Hamasom, isplati njihove zarade. U prvoj velikoj krizi sa kojom se suočio od dolaska na vlast, Hamas nije u stanju da isplati zarade oko 140,000 vladinih radnika, koje kasne dve nedelje. Takvo stanje frustrira siromašne Palestinaca, koji žive od jedne plate do druge. Policajci koji su učestvovali u protestu kažu da, ukoliko ne može da isplati plate, Hamasova vlada treba da podnese ostavku.

Hamas je ostao bez novčanih sredstava zato što su SAD i EU obustavile finansijsku pomoć Palestinskoj upravi koja na godišnjem nivou iznosi gotovo milijardu dolara. SAD i EU smatraju Hamas terorističkom organizacijom, a nova palestinska vlada odbacila je njihove zahteve da se odrekne nasilja i prizna Izrael.

Palestinski analitičar Basam Eid kaže da se Hamas suočava sa dilemom. Ta grupa ima cilj da uništi Izrael putem džihada, tj. svetog rata, ali počinje da uvidja da njen radikalni islamistički plan neće doneti hranu na stolove običnih Palestinaca.

«Hamas mora da zna da se palestinska ekonomija zasniva na podršci koju dobijamo od medjunarodne zajednice».

Zbog toga se, prema Eidovim rečima, posle samo dve nedelje Hamasa na vlasti, palestinske teritorije suočavaju sa finansijskim kolapsom.

«Ako je medjunarodna zajednica odlučila da bojkotuje palestinsku vladu, to znači da su Palestinci već ostali bez bilo kakve ekonomije»

Palestinski zvaničnici optužuju SAD i Evropu da vode ekonomski rat protiv Hamasa, ali tvrde da to neće navesti vladu da načini političke ustupke Zapadu.

XS
SM
MD
LG