Linkovi

Buš izrazio snažnu podršku Ramsfeldu u “ovom istorijskom i teškom trenutku“


Dok nekolicina penzionisanih generala poziva da američki sekretar za odbranu Donald Ramsfeld podnese ostavku, predsednik Buš ustaje u Ramsfeldovu odbranu.

Bila je ovo duga nedelja za sekretara za odbranu: za njegovu ostavku se zalaže šest penzionisanih generala od kojih su trojica komandovali trupama u Iraku. U intervjuu TV stanici Al Arabija, sekretar Ramsfled je odbacio njihove kritike rekavši da on služi predsedniku.

”Očigledno je da - od hiljada admirala i generala - ako svaki put kada se dvojica ili trojica ne slože, smenite sekretara za odbranu SAD, to bi bilo kao ringišpil.“

A, predsednik Buš je juče izrazio snažnu podršku Ramsfeldovom voćstvu u -- kako je predsednik rekao -- ovom istorijskom i teškom trenutku. U pismenom saopštenju podrške, predsednik Buš je rekao da se iz prve ruke uverio da se Ramsfled oslanja na vojne komandante na terenu i u Pentagonu prilikom donošenja odluka o tome kako na najbolji mogući način rešiti teške misije. Džordž Buš je naglasio da je upravo energično i postojano voćstvo Donalda Ramsfelda potrebno u ovom kritičnom razdoblju, i da sekretar za odbranu uživa njegovu punu podršku i poverenje. Donald Ramsfeld je ponudio ostavku pre dve godine, posle skandala zbog maltretiranja zatvorenika u zatvoru Abu Graig u Iraku. Predsednik Buš nije prihvatio Ramsfeldovu ostavku, a portparol Bele kuće Scot MekKlelan kaže da mu nije poznato da je Ramsfeld podnosio ostavku u novije vreme. Sekretar za odbranu, koji još uvek uživa poverenje oružanih snaga, izjavio je da su dva najviša komandanta američkih snaga u Iraku, general Džon Abizaid i general Džordž Kesji najpozvaniji da sude o njegovom voćstvu. Ta dvojica general, kao i načelnik združenih generalštabova američkih oružanih snaga Piter Pejs podržavaju sekretara Ramsfelda. Kritika od strane penzionisanih generala osnosi se na Ramsfeldov stil upravljanja i njegovo vidjenje irata u Iraku za koji je prvobitno tvrdio da iziskuje manji obim snaga nego što su to predlagali vojni lideri. Mesec dana pre invazije na Irak, general Erik Šinseki je rekao pred Kongresom da je za uspešan angažman u Iraku potrebno nekoliko stotina hiljada vojnika. Taj predlog je Pentagon odbacio, a general Šinseki se povukao u penziju. U Iraku trenutno ima preko sto hiljada američkih vojnika.

XS
SM
MD
LG