Linkovi

Izrael poziva na energično suočavanja sa iranskim nuklearnim ambicijama


Izrael je oprezno reagovao na saopštenje Irana da je uspešno obavio obogaćivanje uranijuma i poziva medjuanrodnu zajednicu, posebno SAD, da obavezno preduzmu energične korake u pritisku na Iran da se odrekne nuklearnih ambicija.

Izrael već izvesno vreme upozorava da nuklearne ambicije Irana predstavljaju veliku opasnost, a saopštenje Teherana od utorka doprinelo je izraelskoj zabrinutosti.

Iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad ponosno je obznanio svetu da je Iran uspešno sproveo obogaćivanje uranijuma -- što predstavlja važnu kariku u proizvodji kako energije na nuklearni pogon tako i nuklearnog oružja. Saopštenje nije iznenadilo Izrael, kaže Juval Štajnic, predsedavajući odbora za inostrana pitanja i odbranu u izraelskom Knesetu:

“Pre tri četiri meseca sam rekao da pretpostavljam da će Iranci ovog proleća to uraditi i objaviti. Sada bi trebalo svima da postane jasno da će Iranci žurno nastaviti u pravcu proizvodnje nukelarnog oružja ukoliko na tom putu ne bude ozbiljnijih prepreka.”

Izraelski zvaničnici odbacuju tvrdnjeTeherana da iranski nuklearni program ima isključivo mirnodopske svrhe. Neki su čak i nagovestili da će, ukoliko medjunarodna zajednica ne preduzme oštriji stav prema Iranu, Izrael razmotriti mogućnost unilateralnog oružanog napada na iranska nuklearna postrojenja. Medjutim, načelnik izraelskog generalštaba, general Dan Haluc, protivi se ishitrenim potezima i ukazuje da je Iranu potrebno još dosta vremena da bi razvio nuklearne sposobnosti i da se dosta u medjuvremenu može promeniti. Ugledni izraelski političar Šimon Perez zalaže se za strpljenje i diplomatiju.

Sjedinjene Države već preduzimaju inicijativu o ovom pitanju i Izrael bi trebalo da obuzda svoju retoriku, rekao je Perez izraelskom državnom radiju. Medjutim, za sada medjunarodni diplomatski potezi nisu zaustavili iranske nuklearne planove, dok se u nekim medijskim izveštajima ukazuje da Bušova adminsitracija razmatra i mogućnost vojnog udara na iranska nuklearna postrojenja. Američki zvaničnici, uključujući sekretara za odbranu Donalda Ramsfelda, nazivaju te izveštaje ”pukim nagadjem.“

“SAD sledi diplomatski kurs. To je odluka našeg predsednika, i to je stav naših evropskih saveznika.”

Medjutim, izraelski zakonodavac Juval Štajnic sumnja da diplomatija, pa čak i sankcije, mogu da urode plodom.

“Bliže su svom cilju da ugroze ne samo Bliski istok i Izrael, nego i čitav svet. Proizvode rakete u čijem je dometu Evropa, a sledeća generacija će moći da dosegne i obale Amerike. Ne verujem da će se zbog pritiska toga odreći, ali hajde da se nadamo.”

Za nuklearne kapacitete Izraela često se kaže da su ”javna tajna“ mada Izrael ne želi ni da potvrdi ni da demantuje da poseduje nukelarno ouržje. Stručnjaci medjutim veruju da u svom arsenalu Izrael ima 100 do 200 nuklearnih bojevih glava. Štajnic smatra da pretnja koju predstavlja Iran nameće potrebu da se uzmu u obzir i druge opcije.

“Mislim da će Zapad, predvodjen SAD, morati da razmotri upotrebu sile kao prevetnivnu akciju. Nuklearno oružje u rukama fundametalističkih ajatolaha koji su spremni da žrtvuju milione ljudi, predstavlja užasnu pretnju miru u svetu koja mora da bude zaustavljena.”

Medjutim, dodaje Juval Štajnic, vojna sila možda neće biti potrebna ukoliko Iran shvati da se o njoj ozbiljno razgovara. Opcija oružane sile mogla bi da bude dovoljno veliki štap da Teheran ustukne.

XS
SM
MD
LG