Linkovi

Hiljade hrišćanskih hodočasnika obeležava Veliki petak u Jerusalimu


Hrišćani širom sveta, koji se pridržavaju Gregorijanskog kalendara, danas obeležavaju Veliki petak, dan raspeća Isusa Hrista.

Hiljade hrišćanskih hodočasnika iz zemalja širom sveta pridružilo se povorci na Veliki petak u Jerusalimskom starom gradu. Oni su se kretali uskom kaldrmisanom ulicom - Via Dolorosa. Pevajući himne i čitajući delove Pasije po Matiji oni su prošli stazom kojom je Isus vodjen na Golgotu. Neki su nosili velike drvene krstove na ramenima. Virdžinija Dru je doputovala iz Ilinoja u Sjedinjenim Državama.

”Mislim da je privilegija hodati istim ulicama kojima je išao Isus Hristos. I mada znam da je Isus zauvek i ovde i svuda oko nas, ovo je zbilja za mene izuzetno iskustvo.“

Izraelski vojnici naoružani automatskim puškama bili su rasporedjeni u starom gradu, ali je atmosfera bila mirna na ovaj topao sunčan dan. Tokom prethodnih godina, hodočasnika je bilo manje iz bojazni od izraelsko-palestinskog nasilja. Medjutim, ove godine hodočasnici su se okupili u mnogo većem broju zahvaljujući zatišju u terorističkim aktivnostima. Gospodja Dru navodi da je Jerusalim bezbedniji od mnogih mesta u Americi:

”Da, osećam se bezbedno. Verovatno ima više kriminala u nekim američkim gradovima. Osim toga - ako mi je došao sudnji dan, pa neka tako i bude.“

Hodočasnici su se na kraju okupili kod Crkve svetog groba gde je, kako se veruje, Hristos bio razapet. Na istom mestu vernici će na Uskrs obeležiti njegovo uskrsnuće.

XS
SM
MD
LG