Linkovi

Kondoliza Rajs: Kraj meseca rok u kojem Iran treba da odgovori na predsedničko saopštenje


Državni sekretar Kondoliza Rajs i šef kanadske diplomatije, Piter Mekkej, upozorili su juče Iran da bi mogao da se suoči sa kaznenim akcijama medjunarodne zajednice ukoliko bude ignorisao zahteve UN da obustavi obogaćivanje uranijuma.

U svojoj do sada najotvorenijoj izjavi o iranskom nuklearnom programu državni sekretar je rekla da bi Iran mogao da se suoči sa obavezujućom rezolucijom Saveta bezbednosti, u skladu sa sedmim poglavljem Povelje UN, ukoliko bude ignorisao predsedničko saopštenje Saveta kojim se poziva da poštuje svoje medjunarodne nuklearne obaveze. U razgovoru sa novinarima posle susreta sa kanadskim ministrom inostranih poslova, Piterom Mekkejom, sekretar Rajs je izrazila iritiranost zbog korišćenja takozvane «salama taktike» od strane Teherana uprkos pozivima Saveta bezbednosti da obustavi nuklearne aktivnosti. Kondoliza Rajs je rekla da je sigurna da će, ukoliko Iran ne obustavi svoje nuklearne aktivnosti do sastanka Saveta bezbednosti 28. aprila, to telo svetske organizacije razmotriti mere poput rezolucije u skladu sa sedmim poglavljem Povelje UN, što znači da bi Iran bio obavezan da se povinuje toj rezoluciji.

«Postavili smo kraj meseca kao rok u kojem Iran treba da odgovori na predsedničko saopštenje. U tom trenutku Savet bezbednosti će morati da preduzme neku akciju. Iranci nisu uradili ništa čime bi pokazali da će se pridržavati medjunarodnih smernica koje smo izradili za njih i stoga moramo da odgovorimo, a to neće biti u vidu još jednog predsedničkog saopštenja,» rekla je državni sekretar.

Drugi funkcioneri administracije govorili su o redosledu poteza po kojem bi SAD i saveznici usvojili zvanično obavezujuću rezoluciju, u skladu sa sedmim poglavljem Povelje UN. Ukoliko bi i ta rezolucija bila ignorisana bila bi usvojena još jedna kojom bi bile uvedene sankcije vladi u Teheranu. Takva odluka zahtevala bi podršku svih stalnih članica Saveta bezbednosti, uključujući Rusiju i Kinu, koje su se do sada protivile uvodjenju sankcija Iranu. Šef kanadske diplomatije Piter Mekkej, člija zemlja inače nije članica Saveta bezbednosti, rekao je da bi sankcije trebalo da budu deo šireg scenarija u okviru kojeg bi Iranu bile uvodjene sve teže kazne. Državni sekretar Kondoliza Rajs je iznela svoj komentar o Iranu dok je direktor Medjunarodne agencije za atomsku energiju, Mohamed Elbaradej, započeo svoju posetu Teheranu kako bi procenio spremnost Irana da saradjuje sa zahtevima agencije, iznetim i u saopštenju Saveta bezbednosti, da obustavi nuklearne aktivnosti i vrati se pregovorima. Američki funkcioneri su, privatno, izrazili čudjenje povodom izjave iranskog predsednika, Mahmuda Ahmadinedžada, o napretku u obogaćivanju uranijuma upravo uoči posete Mohameda Elbaradeja, procenjujući da je ona možda bila motivisana unutrašnjepolitičkim potrebama.

XS
SM
MD
LG