Linkovi

Beograd: Deklaracija crnogorske Vlade - marketinški potez


Srpski ministar privrede Predrag Bubalo izjavio je na konferenciji za novinare da Vlada ostaje pri odluci da se do kraja referendumskog procesa u Crnoj Gori neće izjašnjaviti o budućim odnosima sa tom republikom. To je marketinški potez kojim se prejudicira ishod referenduma, rekao je ministar Bublo i zatim naglasio da će Vlada Srbije strpljivo sačekati da se građani Crne Gore slobodnom voljom izjasne hoće li da žive u nezavisnoj državi ili u zajednici sa Srbijom i tek potom će doneti odluke o međusobnoj saradnji. Treba, međutim, razbiti svaku iluziju da će sve biti isto kao što je bilo ukoliko dođe do razdvajanja, odnosno da će život biti potpuno indetičan za građane jedne i druge države u dvema odvojenim državama u odnosu na njihov život u zajedničkoj državi, rekao je Bubalo.

I politički analitičar Zoran Lutovac smatra da je deklaracija koju je usvojila crnogorska Vlada usmerena na sam referendum i njen je cilj da se relaksiraju neodlučni birači kako bi glasali za nezavisnost Crne Gore ne plašeći se za budući status. S druge strane, opozicija u Crnoj Gori pa i deo srpske Vlade zastrašuju neodlučne kako bi glasali za državnu zajednicu iz praktičnih razloga. Jedni žele da pokažu kako ništa neće biti isto ako dođe do osamostaljenja Crne Gore, dok drugi žele da sve bude kako jeste i još bolje ako dođe do samostalnosti, kaće Lutovac i zatim navodi primere protivurečnosti tog političkog procesa.

U Crnoj Gori vodi se kampanja u kojoj se Srbija stavlja u negativni kontekst a istovremeno se građani ubeđuju da će odnosi sa Srbijom biti bolji ukoliko dođe do samostalnosti. Isto je, kaže Lutovac, i kad Beograd poziva na bolje i čvršće odnose sa Podgoricom a istovremeno komunicira preko Brisela sa crnogorskom vlašću. Nedopustivo je, smatra Zoran Lutovac, da Beograd i Podgorica nemaju stalan i otvoren dijalog o svakom pitanju i zato se ona politiziraju.

XS
SM
MD
LG